Φτελιά

2013-01-27 10:51

Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.


Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

 

 

Η φτελιά είναι κοινό δασικό δέντρο στην Ελλάδα που φτάνει μέχρι τα 30 μ. ύψος. Έχει καφέ κορμό με σκούρο γκρίζο λείο φλοιό ο οποίος έχει ραβδώσεις όταν ωριμάσει. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, πριονωτά, ασσύμετρα στη βάση τους. Τα άνθη του είναι κοκκινωπά σε ομάδες. Η φτελιά το καλοκαίρι παράγει καφεκόκκινους καρπούς, που ο καθένας τους αποτελείται απο ένα μόνο σπόρο.

 

Μοιράσου το

 
 

Όλα τα μέρη του δέντρου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ο φλοιός του είναι στυπτικός, διουρητικός, τονωτικός, εφιδρωτικός και καθαρτικός. Τα φύλλα του είναι καθαρτικά, κατά της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Χρησιμοποιείται και για τις πεπτικές διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει στιγμιαία ανακούφιση στην οξύτητα, τη διάρροια και τη γαστρεντερίτιδα. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για την προστασία του δέρματος και για τη θεραπεία του εκζέματος.

Για το έκζεμα παρασκευάστε αφέψημα απο το φλοιό του δέντρου χρησιμοποιώντας 50-100 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για την οξύτητα και τη δυσπεψία παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 2 κ.τ.τ. σε 100ml νερού και πίνετε μέχρι 4 φλυτζάνια την ημέρα. Για τη διάρροια παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας μια χούφτα κομματιασμένης φλούδας σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 3-4 φορές την ημέρα.