Φασκομηλιά

2013-01-26 14:24
Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για κάθε ιατρικό θέμα που αφορά την υγεία σας, ο μόνος αρμόδιος  για να σας συμβουλεύσει είναι ο προσωπικός σας ιατρός.

 

 

 

 

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia Officinalis

Περιγραφή:

Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλά του είναι στενόμακρα μυτερά χνουδωτά και γκριζοπράσινα. Κάθε χειμώνα βγάζει καινούριους τρυφερούς βλαστούς. Στο τέλος της άνοιξης βγαίνουν τα λουλούδια με χρώμα πολύ ανοιχτό βιολετί. Το φασκόμηλο κυρίως βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη.

Οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βραστάρι και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι. Οι Γάλλοι το ονομάζουν ελληνικό τσάι και το χρησιμοποιούν όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όχι μόνο για φαρμακευτικούς αλλά και για μαγειρικούς σκοπούς. Οι Άραβες θεωρούσαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Στην αρχαιότητα οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σαν πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον Γαληνό και τον Αέτιο. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Ήταν το φυτό της αθανασίας.

Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.

Εσωτερική:

Είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην βελτίωση της μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση.

Τρόπος παρασκευής ροφήματος:

Για να παρασκευάσουμε ρόφημα φασκόμηλου χρησιμοποιούμε μία χούφτα αποξηραμένους ανθούς ή και κλαδιά με περίπου δύο κούπες νερό.

Αφήνουμε το νερό να βράσει και στη συνέχεια το χύνουμε μέσα σε δοχείο που βρίσκονται τα αποξηραμένα φύλλα. Το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά προτού πιούμε. Δε βάζουμε το φασκόμηλο να βράσει μαζί με το νερό γιατί το βράσιμο καταστρέφει την ευνοϊκή επίδραση των βοτάνων.

Για τους ζεστούς μήνες μπορούμε να φτιάξουμε παγωμένο ρόφημα φασκομηλιάς με λεμόνι και ζάχαρη ή μέλι, χρησιμοποιώντας την παρακάτω συνταγή:

- Περίπου 45 φύλλα φασκόμηλου
- 2 κ.τ.γ. ζάχαρη ή μία κουταλιά σούπας μέλι
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- χυμός ενός λεμονιού
- 4 κούπες νερό

1. Βάζουμε το νερό στη φωτιά και αφού βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει
2. Ρίχνουμε μέσα τα συστατικά
3. Το αφήνουμε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά
4. Σουρώνουμε το ρόφημα για να αφαιρέσουμε τα συστατικά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει.
5. Αφού «σπάσει» η ζέστη του ροφήματος, του προσθέτουμε πάγο και το σερβίρουμε.

Εξωτερική:

Ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση και οι με ζεστό βραστάρι είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για διακοσμητικούς σκοπούς.

Κανόνες αποθήκευσης
Τα φύλλα θα πρέπει να αποθηκεύονται προφυλαγμένα από το φως και την υγρασία για μέχρι 18 μήνες, ενώ το εκχύλισμα μπορεί να διατηρηθεί για μέχρι 2 χρόνια

 

ΠΗΓΗ  www.fytokomia.gr/permalink/4199.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Φασκόμηλο

  • To Δαλματικό φασκόμηλο ευδοκιμεί σε πολλά κλίματα και σε ποικίλα μικροκλίματα αφού ως αυτοφυές απαντάται σε Μεσογειακές αλλά και σε πολύ βορειότερες χώρες, σε υψόμετρα από 0 έως 1500 μ. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -25ο C, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Το Ελληνικό φασκόμηλο είναι πιο προσαρμοσμένο στο δικό μας κλίμα γι' αυτό και ως αυτοφυές δεν έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση. Αναπτύσσεται και τα δύο καλύτερα σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας.

  • Όσον αφορά το έδαφος, προτιμά εδάφη μέτριας γονιμότητας, με καλή στράγγιση με pH ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο αλλά αποδίδει καλά και σε εδάφη με pH μέχρι 8. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε λοφώδη εδάφη και σε οροπέδια. Ακατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα αμμώδη και τα πολύ βαριά.

  • Το φασκόμηλο έχει χαμηλές απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, καθώς και σε νερό. Γι' αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς λίπανση και χωρίς αρδεύσεις. Σε ποτιστικές καλλιέργειες υποφέρει περισσότερο από τα ζιζάνια από ό,τι σε ξηρικές, διότι τα ζιζάνια αξιοποιούν το νερό καλύτερα από τα φυτά του φασκόμηλου.

  • Το φασκόμηλο καλλιεργείται για παραγωγή ξηρής δρόγης (φύλλα) ή αιθερίου ελαίου. Στις συγκομιδές συλλέγεται το υπέργειο τμήμα των φυτών, 5 εκ. πάνω από το σημείο της πρώτης διακλάδωσης του βλαστού, στο στάδιο της πλήρους άνθησης όταν προορίζεται για παραγωγή αιθερίου ελαίου και λίγο πριν την άνθηση,  όταν προορίζεται για παραγωγή ξηρής δρόγης.

  • Όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και με κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (η καλλιέργεια καθαρή από ζιζάνια, πότισμα σε περίοδο ξηρασίας), μπορεί να δώσει και δεύτερη συγκομιδή στις αρχές φθινοπώρου, από το δεύτερο έτος και μετά. Σε περίπτωση δεύτερης συγκομιδής ο καλύτερος συνδυασμός απόδοσης είναι η πρώτη συγκομιδή να γίνεται στο στάδιο της πλήρους άνθησης και να χρησιμοποιείται για παραγωγή αιθερίου ελαίου και η δεύτερη συγκομιδή, που συνήθως έχει λιγότερα άνθη, για δημιουργία ξηρής δρόγης.

  •  Η συγκομιδή στο στάδιο πλήρους άνθησης από φυτεία 2 ετών και άνω, μπορεί να αποδώσει πάνω από τα 1000 ή και τα 1200  κιλά/στρέμ. σε νωπό και σε 400 κιλά περίπου σε ξηρό.

  • Η φυτεία του φασκόμηλου μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη μέχρι και 15 χρόνια.

  • ΠΗΓΗ www.e-geoponoi.gr/2010-03-20-19-19-06/2012-01-15-07-26-07/5980-2012-03-03-18-58-07.html

  • -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------