Σύμφυτο

2013-01-27 10:41

Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.


Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

 

 

 

 

Το βότανο το συναντούμε και με τις ονομασίες στεκούλι, χονδρούτσικο, πηκτή. Η λατινική του ονομασία είναι Symphytum officinale (Σύμφυτο το φαρμακευτικό) Είναι πολυετής πόα που φυτρώνει αυτοφυές σε υγρά λιβάδια, κοντά σε νερά, σε φράχτες και στις άκρες των δρόμων. Η ρίζα του έπειτα από χρόνια γίνεται σκούρα καφέ έως μαύρη εξωτερικά, υποκίτρινη εσωτερικά και είναι κολλώδης.
Τα φύλλα του είναι τραχιά, λογχοειδή με έντονη νεύρωση και τα άνθη μοβ σε σχήμα καμπανούλας.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού υπάρχουν στη ρίζα. στο ρίζωμα και τα φύλλα.
Οι ρίζες εξάγονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο όταν το επίπεδο της αλλαντοϊνης που περιέχει το φυτό είναι στο μέγιστο. Τις κόβουμε στη μέση και τις ξηραίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 40-60 βαθμών Κελσίου.
Τα συστατικά του βοτάνου είναι γλίσχρασμα, κόμμι, αλλαντοϊνη, τανίνη, αλκαλοειδή, ρητίνη και πτητικό έλαιο.
Παλιά στην Αγγλία ονόμαζαν το φυτό “knitbone” που σημαίνει «δένει κόκαλα» εξ αιτίας της παραδοσιακής χρήσης του για τη θεραπεία των καταγμάτων. Το σύμφυτο περιέχει αλλαντοϊνη που ενθαρρύνει την αύξηση των οστών, των χόνδρων και των μυϊκών κυττάρων. Όταν τοποθετείται στο συνθλιμμένο βότανο πάνω στο πάσχον άκρο, η αλλαντοϊνη απορροφάται από το δέρμα και επιταχύνει την επούλωση.
Παλιά το μπάνιο με σύμφυτο ήταν δημοφιλές μέσο για την επισκευή του υμένα και συνεπώς την «αποκατάσταση παρθενίας» πριν τον γάμο. Έτσι τουλάχιστον αναφέρεται στο Πλήρη Οδηγό Φαρμακευτικών Βοτάνων της Πηνελόπης Οντί.
Η θεραπευτική δράση του βοτάνου είναι επουλωτική, μαλακτική, στυπτική και αποχρεμπτική.
Οι εντυπωσιακές επουλωτικές ιδιότητες του σύμφυτου οφείλονται εν μέρει στην παρουσία της αλλαντοϊνης που περιγράψαμε πριν. Η πρόσθετη παρουσία άφθονου μαλακτικού γλισχράματος κάνει το σύμφυτο ένα ισχυρό θεραπευτικό ίαμα για το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος., την διαφραγματοκήλη (δια του οισοφαγικού τρήματος) και την ελκώδη κολίτιδα. Η στυπτικότητά του βοηθά στις αιμορραγίες όπου και αν εμφανίζονται. Έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ερεθιστικού βήχα, όπου καταπραΰνει και μειώνει τον ερεθισμό βοηθώντας ταυτόχρονα την απόχρεμψη.
Το σύμφυτο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά στην επούλωση των τραυμάτων όπου βοηθά να σχηματισθεί σωστά ο ουλώδης ιστός. Θέλει όμως προσοχή όταν το τραύμα είναι βαθύ, γιατί η γρήγορη επούλωση εξωτερικά, χωρίς αυτό να έχει επουλωθεί πιο βαθιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό αποστήματος. Είναι ωφέλιμο για χρόνια κιρσώδη έλκη.
Συνδυάζεται με αλθαία και σπειραία για γαστρικά έλκη και φλεγμονές. Για βρογχικές παθήσεις συνδυάζεται με βήχιο, μαρρούβιο και ίνουλα.
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 1-3 κουταλιές του φυτού σε 1 φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

 

ΠΗΓΗ  www.herb.gr/index.php/news/Symphytum/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύμφυτο σπορά φύτεμα καλλιέργεια

ΠΗΓΗ  www.ftiaxno.gr/2010/05/blog-post_06.html

Σύμφυτο το φαρμακευτικό-Symphytum officinale L.

Τρόπος πολλαπλασιασμού: Με σπορά ή ριζώματα
Εποχή σποράς: Φυτεύουμε με σπόρους την άνοιξη Μάρτιο με Απρίλιο όταν οι θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί Κελσίου και πολλαπλασιάζουμε με ριζώματα νωρίς την άνοιξη
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 10-30 ημέρες
Απόσταση φύτευσης:

60-90 εκατοστά, σε φτωχά εδάφη 30-60 εκατοστά
Μεταφύτευση: Μόλις φτάσει τα 5 εκατοστά περίπου ή μετά από 3 μήνες
Ανθίζει: Άνοιξη-καλοκαίρι
Κλίμα: Το σύμφυτο σπανίως βρίσκεται στην βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, φύεται δε αυτοφυώς στην Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο κλήμα της Ελλάδας αλλά χρειάζεται πότισμα το καλοκαίρι
Τοποθεσία: Προτιμά υγρά αλλά καλά στραγκιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστα έως ημισκιερά μέρη
Συλλογή-συγκομιδή: Τα φύλλα Μάιο-Σεπτέμβριο
Σκοπός καλλιέργειας:-Ως φαρμακευτικό φυτό για επούλωση καταγμάτων, χτυπημάτων.
-Ως φυτό για συγκαλλιέργεια και για προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων στον κήπο μας
-Όπως έχω γράψει και στο «Η αξία των βοτάνων στον οργανικό κήπο», το σύμφυτο είναι πλούσιο στο άζωτο, κάλιο και φυσικό ασβέστιο και η χημική του σύνθεση είναι σχεδόν η ίδια με το λίπασμα. Αποσυνθέτετε πολύ γρήγορα και είναι έτσι χρήσιμο όχι μόνο στη δημιουργία της κομπόστας μας, αλλά και ως χλωρή λίπανση, όταν τεμαχίζεται και σκορπίζεται γύρω από τη βάση των φυτών μας. Το σύμφυτο έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να διασπάσει το βαθύ χώμα, επειδή οι μακροχρόνιες ρίζες του αναπτύσσονται βαθιά κάτω στο υπέδαφος, παρέχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο επιφανειακό χώμα.

Περισσότερα:
Tο σύμφυτο είναι ένας εξαιρετικός αποταμιευτής μικροστοιχείων, ένα ολοκληρωμένο λίπασμα για τα φυτά. Τα φύλλα του είναι γεμάτα από άζωτο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Το σύμφυτο είναι από τα καλύτερα λιπάσματα για ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, αγγούρια, φασόλια, μπιζέλια και κυρίως για αυτά που χρειάζονται περισσότερο μαγνήσιο.
Το σύμφυτο είναι ένα πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό και παράγει πολλά φύλλα κατά την περίοδο ανάπτυξής του.
Είναι καλύτερα να συλλέγετε το φυτό πριν ανθίσει και όταν έχει φτάσει περίπου τα 60 εκατοστά ύψος. Το σύμφυτο ξανά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι έτοιμο για συγκομιδή κάθε 4-5 εβδομάδες. Τα φύλλα του συγκομίζονται 4-5 φορές τον χρόνο.
Ένα καλά αναπτυγμένο φυτό μπορεί να δώσει σε κάθε κόψιμο περίπου 2.5 κιλά.
Το σύμφυτο πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα από μόνο του και μπορεί να γίνει ζιζάνιο στον κήπο μας. Η εξόντωσή του δε μετά είναι πολύ δύσκολη λόγο των πολύ βαθιών ριζών του. Για αυτό πρέπει από την αρχή να αποφασίσουμε που θα το καλλιεργήσουμε σε μόνιμη θέση, γιατί δύσκολα θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε μετά.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κηπουροί που το καλλιεργούν χρησιμοποιούν τη Ρώσικη ποικιλία Bocking 14 (Symphytum x uplandicum),που είναι στείρα και πολλαπλασιάζεται με ριζώματα.
Το 1997 το περιοδικό Gardening Which? βαθμολόγησε το σύμφυτο ως ένα από τα καλύτερα σπιτικά υγρά λιπάσματα.

Συγκριτική ανάλυση θρεπτικών στοιχείων του σύμφυτου, της κομπόστας και της κοπριάς
Κοπριά: Νερό 76%, άζωτο 0,64 %, φώσφορο 0,23%, κάλιο 0,32%, ποσοστό άνθρακα/αζώτου 14-1
Σύμφυτο: Νερό 75%, άζωτο 074, φώσφορο 0,24%, κάλιο 1,19%, ποσοστό άνθρακα/αζώτου 9,8-1
Κομπόστα: Νερό 76%, άζωτο 0,50%, φώσφορο 0,27%, κάλιο 0,81%, ποσοστό άνθρακα/αζώτου 10-1

Σύγκριση υγρού λιπάσματος σύμφυτου με εμπορικά υγρά λιπάσματα
Tomorite: Υγρό στοιχείο 0.1410, άζωτο 0.0130, κάλιο 0.0139, φώσφορο 0.0093
Marinure: Υγρό στοιχείο0.0480, άζωτο 0.0070, κάλιο 0.0019, φώσφορο 0.0001
Σύμφυτο: Υγρό στοιχείο 0.4090, άζωτο 0.0140, κάλιο 0.0340, φώσφορο 0.0059

Φτιάχνω υγρό λίπασμα σύμφυτου έτοιμου για χρήση

Υλικά
1 κιλό φύλλα σύμφυτου
15 λίτρα νερό

Παρασκευή
Τοποθετούμε σε ένα βαρέλι τα φύλλα και τα κλαδιά του σύμφυτου μαζί με το νερό το ανκατεύουμε και το σκεπάζουμε। Το υγρό λίπασμα θα είναι έτοιμο για χρήση σε 4-6 εβδομάδες. Ανακατεύουμε το σκεύασμα με τα φύλλα μας κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου (το μόνο μειονέκτημα είναι η άσχημη μυρωδιά του). Όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Τα υπολείμματα από τα φύλλα του σύμφυτου τα χρησιμοποιούμε στην κομπόστα μας.