ΣΥΜΒΟΥΛΗ 10

2013-01-22 13:24

Σίγουρα κάποιοι αηδιάζουν με την εικόνα τους και άλλοι πάλι λιγουρεύονται στην λέξη… σαλιγκάρι! Αν λοιπόν, έχει γεμίσει ο κήπος ή τα φυτά στο μπαλκόνι σας με αυτά τα «πανέμορφα» γαστερόποδα δεν μένει τίποτε άλλο παρά να τα διώξετε. Όχι επειδή δεν τα θέλετε δηλαδή(!), αλλά δυστυχώς ζημιώνουν τα φυτά τρώγοντας τα φύλλα τους.

Φυσικοί Τρόποι να διώξετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες:

1) Μπορείτε να μαζέψετε ένα ένα τα σαλιγκάρια ώστε να τα χρησιμοποιείστε και στην μαγειρική (ασύμφορο αλλά ίσως να διασκεδάζει κάποιους).

2) Με ένα υλικό που μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε μια σπουδαία σαλιγκαροπαγίδα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι απλά ταπεράκια ή έστω πλαστικά δοχεία ανοιχτά από την πάνω μεριά. Αυτά τα τοποθετούμε μέσα στον κήπο, βυθισμένα στο έδαφος, αφήνοντας μόνο λίγους πόντους έξω από αυτό και γεμίζουμε με μπύρα. Η ιδιότητα της να προσελκύει τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες θα τα μεθύσει καθώς θα πιούνε από αυτό και πέφτοντας στην μπύρα θα πνιγούν. Η μπύρα θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε πως καλύπτει μια σχετικά μικρή ακτίνα (γύρω στο μισό με ένα μέτρο).

3) Η στάχτη είναι ένα υλικό που είναι ασφαλές για τα φυτά και διώχνει και τα μικρά αυτά ζωύφια. Απαιτείται καθαρή στάχτη από ξύλα και μόνο και η τεχνική που ακολουθούμε είναι ιδιαίτερα απλή πασπαλίζοντας την γύρω από τα φυτά. Επίσης μπορούμε να ρίξουμε κάποια ποσότητα και πάνω στα φύλλα για μεγαλύτερο αποτέλεσμα αν και αυτό ίσως κάνει να φαίνονται άσχημα τα φυτά μας.