προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

2014-02-11 11:38

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για κάθε ιατρικό θέμα που αφορά την υγεία σας, ο μόνος αρμόδιος  για να σας συμβουλεύσει είναι ο προσωπικός σας ιατρός.

 

 

Το σιρόπι κουφοξυλιάς είναι ένας εύγευστος τρόπος που λειτουργεί προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

2 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. αποξηραμένους καρπούς κουφοξυλιάς (σαμπούκου-sambucus nigra, elderberries)*
1 ξυλάκι κανέλα (προσοχή την γνήσια, όχι κάσσια! Δείτε πως να τις ξεχωρίζετε εδώ!)
1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο, αποφλοιωμένο (περίπου 2,5 εκ.)
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα
1 φλιτζ. μέλι

Ανακατεύουμε σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, το νερό, τους καρπούς κουφοξυλιάς και τα μπαχαρικά μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 20 – 25 λεπτά, έως ότου το αφέψημα μειώθεί κατά το ήμισυ περίπου.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε ένα καθαρό μπουκάλι με το μέλι και σουρώνουμε πάνω από ένα χωνί, το αφέψημα από το κατσαρολάκι μέσα στο μπουκάλι με το μέλι. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τα βρασμένα μούρα αποσπώντας τους όσο χυμό μπορούμε περισσότερο. Κλείνουμε το μπουκάλι και το ανακινούμε καλά ώστε να ανακατευτούν πλήρως το αφέψημα με το μέλι. Βάζουμε το σιρόπι στο ψυγείο. Διαρκεί μερικούς μήνες.

Η δόση για τους ενήλικες είναι 1-2 κουτ. γλυκού την ημέρα και 1/2 κουτ. γλυκού για τα παιδιά