ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-25 11:43

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :

Φυτεύουμε από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C

Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Το καλαμπόκι αν και είναι φυτό που προσαρμόζεται σε ποικιλία
εδαφικών συνθηκών, θα λέγαμε ότι το άριστο εδαφικό περιβάλλον είναι:
Έδαφος μέσης συστάσεως, βαθύ, καλώς αποστραγγιζόμενο, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, ΡΗ 6.8

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Η σπορά του καλαμποκιού γίνεται όταν η θερμοκρασία εδάφους είναι

μεγαλύτερη από 10 βαθμούς Κελσίου

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

 

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

Hickory King White Corn
Ωρίμανση: 85-115 ημέρες
Αργής ανάπτυξης πολύ ψηλό μεγάλο καλαμπόκι 17-20 πόντους. Κατάλληλο για ψήσιμο, χυλό, αλεύρι.
Ο φλοιός του είναι πιο σφιχτός από τις περισσότερες ποικιλίες και για αυτό έχει εξαιρετική προστασία από σκαθάρια και σκουλήκια. Έχει καλή αντοχή στην τύφλωση των φύλλων.

Bloody Butcher Corn
Ωρίμανση: 120 ημέρες
Αργής ανάπτυξης μεγάλο κόκκινο καλαμπόκι 20-25 πόντους. Κατάλληλο για ψήσιμο, χυλό, αλεύρι.

Country Gentleman
Ωρίμανση: 92 ημέρες
Πολύ γευστικό γλυκό καλαμπόκι 20 πόντους. Παραμένει στο στάδιο του γαλακτώματος περισσότερο από άλλες ποικιλίες και το κάνει ιδανικό για ψήσιμο.
Έχει αντοχή στην καπνιά του καλαμποκιού.

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

Ξεκινώντας την σπορά του καλαμποκιού στο χώμα
Βήμα 1
Σκάψτε και αφρατέψτε το χώμα σε βάθος περίπου 15 εκατοστών, χρησιμοποιώντας είτε ένα φτυάρι, είτε το πατητό, είτε μια τσάπα.
Βήμα 2
Φυτέψτε τους σπόρους του καλαμποκιού σε ένα βάθος περίπου 3 εκατοστών ώστε να καλύπτονται επαρκώς. Πιέστε το χώμα προς τα κάτω, πάνω από το σπόρο καλαμποκιού.
Βήμα 3
Ποτίστε καλά ώστε το έδαφος να νοτίσει αλλά όχι να γίνει νερουλό.
Ξεκινώντας σπορά του καλαμποκιού σε εσωτερικό χώρο και σπορείο
Βήμα 1
Γεμίστε τα 2/3 των μικρών δοχείων του σπορείου με χώμα αφράτο και μαλακό. Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα μίγματα, ειδικά για σπορεία και ακόμα καλύτερα, με οργανικά υλικά, χωρίς προσθήκες χημικών υγρών λιπασμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα καλό χώμα για την αρχή του φυτού μας. Λογικά, σε ένα ειδικό για σπορεία χώμα, θα περιέχονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ιχνοστοιχεία για την βρεφική ηλικία του φυτού μας. Στη συνέχεια ποτίστε το χώμα τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να νοτίσει.
Βήμα 2
Τοποθετήστε τον σπόρο καλαμποκιού πάνω στην επιφάνεια του χώματος και στη συνέχεια καλύψτε τον με άλλα 2 με 3 εκατοστά χώμα. Πατήστε όλο το χώμα προς τα κάτω σταθερά.
Βήμα 3
Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα πλαστικό δίσκο και τοποθετήστε τον σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο παράθυρο. Κρατήστε το χώμα υγρό, αλλά όχι νερουλό, καθώς μεγαλώνουν τα φυτά.
Βήμα 4
Τοποθετείστε τα σποριόφυτα έξω στη διάρκεια της ημέρας για να σκληραγωγηθούν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, όταν αυτά έχουν φθάσει σε ύψος 5 με 7 εκατοστά και ο καιρός έχει ζεσταθεί. Τοποθετήστε τα σποριόφυτα σε ηλιόλουστο μέρος, αλλά και σε προστατευμένο από τους δυνατούς ανέμους. Μετά από 10 ημέρες προσαρμογής μπορείτε να φυτέψετε τα σποριόφυτα στον κήπο. Βγάζετε το σποριόφυτο όπως είναι με το χώμα του και το τοποθετείτε σε μια μικρή λακουβίτσα. Γεμίζετε τα κενά γύρω γύρω και σκεπάζετε με 2 με 3 εκατοστά χώμα ακόμα.

Τοποθετείτε τα φυτά σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 25 εκατοστών.

Φυτέψτε τα φυτά του καλαμποκιού καλύτερα σε σειρές με κοντινή απόσταση η μια δίπλα στην άλλη, αντί για μια μακριά σειρά, μιας και το καλαμπόκι γονιμοποιείται με την βοήθεια του αέρα. Γραμμές δηλαδή η μια δίπλα στην άλλη, θα βοηθήσουν στην επικονίαση.

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

 

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

απόδοση Καλαμποκιού και εξαρτάται:

Την γονιμότητα του εδάφους.
Την επάρκεια νερού άρδευσης.
Την εποχή σποράς.
 
Διαλέξτε το καλαμπόκι κατά το στάδιο του γάλακτος
Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε
πραγματικά εάν το γλυκό καλαμπόκι σας είναι έτοιμο για συγκομιδή   γίνεται με το τράβηγμα
του πίσω μέρους του φλοιού και τον ελεγχο των πυρήνων.
Εάν το γάλα εκτοξευτεί από τον πυρήνα του γλυκού καλαμποκιού, όταν το πατήσετε με τον αντίχειρά
σας, το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή.
Εάν το νύχι σας μπαίνειστον πυρήνα πολύ εύκολα, το καλαμπόκι είναι λίγο πράσινο ακόμα.
Μόλις σκληρύνεικαι δεν θαμπαίνει το νύχι μέσα στον πυρήνα σημαίνειπως είναι έτοιμο.
 

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

 

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

Έντομα και εχθροί που προκαλούν ζημιές στο σπόρο και στα μικρά φυτά:
Τέτοια έντομα είναι μερικά είδη κολεοπτέρων κυρίως της οικογενείας Elateridae, γνωστά στις περισσότερες περιοχές σαν σιδηροσκούληκα

Οι αφίδες ή μελίγκρες
Απαγορευτική καθιστά την καλλιέργεια καλαμποκιού η εμφάνιση του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Η εμφάνιση του εντόμου σε μία περιοχή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή φυτοϋγειονομική νομοθεσία, κάνει απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του, με το πιο σημαντικό να είναι η αμειψισπορά και η υποχρεωτική καλλιέργεια αραβόσιτου μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών.

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

Καλλιεργείται με φασόλια-κολοκύθια-μπιζέλια-πατάτες-αγγούρι-πεπόνι-ηλίανθο-σόγια-φυστίκια-αμάραντο-μαιντανό. Το καλαμπόκι παρέχει φυσική υποστήριξη για τα φασόλια, οι κολοκύθες πνίγουν τα ζιζάνια και οι ρίζες καλαμποκιού διατηρούν την υγρασία στο χώμα. Τα δε φασόλια δεσμεύουν το άζωτο από τον αέρα στο χώμα.
Δεν καλλιεργείται με ντομάτα και σέλινο
 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

 

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :