ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-25 11:42

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :

 

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Το καλύτερο έδαφος για σπορά  είναι ενα εύφορο αμμοπηλώδης  και αργιλώδης με ουδέτερο ph ή ελαφρώς όξινο έδαφος

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

 

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

Γογγύλια - διετής καλλιέργεια

Τοποθετήστε μετά τις πατάτες, ντομάτες, παντζάρια, καρότα, πράσινα, αγγούρι, φασόλια κατά το δεύτερο έτος σπορας .

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

απόσταση μεταξύ  σειρών μεταξύ των σειρών και 50 cm

απόσταση   μεταξύ σπόρων σε σειρές  25-30 cm

Σπορά βάθος1,5 - 2 cm

 

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

 

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

οταν το γογγύλι φτάνει  σε διάμετρο 4-8 cm

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

 

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του, οι οποίες διακρίνονται από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των ριζών. Στη χημική σύνθεση του περιλαμβάνει βιταμίνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και ειδικά  μια σπάνια ουσία την glyukorafanin, φυτική "πρόδρομος" της σουλφοραφάνης, η οποία έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Η Glyukorafanin  βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους τύπους των λάχανων, αλλά σε βιολογικά σημαντικές ποσότητες είναι παρούσα μόνο στο αγαπημένο γογγύλι μας, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το γογγύλι έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σχεδόν διπλάσια από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το λάχανο. Επίσης είναι πρωταθλητής σε περιεκτικότητα ασκορβικού οξέος.

Επιπλέον, τα γογγύλια έχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, PP, καροτίνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, θείο, μαγγάνιο και μια μικρή ποσότητα ιωδίου. Το γογγύλι περιλαμβάνει μια σειρά από απαραίτητα ανόργανα άλατα του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που του προσδίδει θεραπευτικές ιδιότητες. Το θειικό άλας, που έχει για παράδειγμα, καθαρίζει και  απολυμαίνει το αίμα, σπάει τις πέτρες στα  νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.

Είναι αποτελεσματικό ενάντια σε λοιμώξεις, ασθένειες του δέρματος και βρογχίτιδα. Δρα προληπτικά κατά του καρκίνου. To μαγνήσιο, που περιέχει, βοηθά τα οστά να συσσωρεύσουν ασβέστιο. Αυτό  είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του σκελετού, ειδικά στον αναπτυσσόμενο οργανισμό των παιδιών και των εφήβων. Ακόμη και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που τα οστά τους αρχίζουν να "μαραίνονται". Τα γογγύλια είναι πολύ χρήσιμα για τον οργανισμό. Λόγω της επουλωτικής και ιαματικής ιδιότητας, τα γογγύλια χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. 

Επίσης, το γογγύλι καθαρίζει και θεραπεύει προβλήματα του στομάχου, τη γαστρίτιδα τη σπαστική κολίτιδα (δυσκοιλιότητα) και προβλήματα των εντέρων. Έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.
Πιάτα από γογγύλι, συνιστώνται για τους διαβητικούς  και για άτομα παχύσαρκα. Καθώς έχει λίγες θερμίδες καταλήγει μια  ευνοϊκή τροφή για την απώλεια βάρους.

Βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την τόνωση της δραστηριότητας του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο χυμός από φρέσκια ρίζα γογγυλιού,  χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και διουρητικό

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :