ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-26 07:55

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :Από τις αρχές της άνοιξης και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού είναι από τις καλύτερες περιόδους για την απευθείας σπορά του παντζαριού

 

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :Τα παντζάρια, έχουν μέτριες απαιτήσεις. Για καλύτερα αποτελέσματα, το χώμα θα πρέπει να είναι καλά λιπασμένο .Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 6,5 με 7.

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

 

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :Μη φυτεύετε τα παντζάρια στο ίδιο μέρος με πατάτες.

 

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :Πριν την σπορά θα πρέπει να κάνουμε μια σχολαστική προετοιμασία του εδάφους με τσάπα ή φρέζα σε βάθος περίπου 15-20 εκατοστά για να μπορέσει να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των γογγυλόριζων. Κατά την διάρκεια αυτής της προετοιμασίας προσθέτουμε στο έδαφος καλά χωνεμένη κοπριά ή κάποιο άλλο οργανικό υλικό όπως κομπόστ

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :πρέπει να φυτεύονται σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος ή έχουν ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :Η σπορά του μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, ωστόσο αποφεύγουμε τους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :Το παντζάρι παρουσιάζει σχετικά υψηλές ανάγκες σε νερό ιδιαίτερα κατά τις θερμές και ξηρές περιόδου ΑΛΛΑ δε θα πρέπει να κάνουμε υπερβολές.

 

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :Όταν τα φυτά αποκτήσουν 3-4 φύλλα γίνεται αραίωμα ώστε η απόσταση από φυτό σε φυτό επί της γραμμής να διαμορφωθεί στα 10 εκατοστά.

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :ΟΧΙ

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :----

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :----

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς : Ωρίμανση σε   55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

 

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :----

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

 

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :Τα παντζάρια είναι από τα πιο εύγευστα λαχανικά. Χρησιμοποιούνται ωμά σε σαλάτες, βραστά σε σαλάτες, σε σούπες. Οι ρίζες του παντζαριού φημολογείται ότι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι ωφέλιμες για την υγεία. Τα πράσινα φύλλα τους είναι ακόμη πιο υγιεινά καθώς περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ίνες. Τα παντζάρια είναι καλή πηγή φολλικού οξέως, μαγγάνιου και καλίου που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, καθώς και β-καροτένιο που βελτιώνει την όραση. Τα παντζάρια περιέχουν το αντιοξειδωτικό μπετανίνη, που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της LDL (ή κακής χολυστερίνης) που φράσει τα αγγεία σας.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του

Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :