ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-25 11:55

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :


Σπορά δύο εποχών
Στη χώρα μας η καλλιέργεια του μπρόκολου γίνεται με σπορά δύο εποχών: Τα χειμωνιάτικα που σπέρνονται από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο για να δώσουν παραγωγή από το Νοέμβριο ως το τέλος Απριλίου και τα θερινά που σπέρνονται από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου και δίνουν παραγωγή την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Για τα μπρόκολα αυτά χρησιμοποιούνται υβρίδια πρώιμα και ανθεκτικά στη ζέστη.

 

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

 

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μπρόκολου είναι μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 26 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου, τότε η ταξιανθία του μπρόκολου θα ανθήσει γρήγορα ώστε να παράγει σπόρο και δε θα είναι φαγώσιμη.

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

 

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

Το χώμα θα πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόμενο (να μην κρατά νερό)

 

ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.

Καλό θα είναι να φροντίζετε ώστε ανά 2 με 3 χρόνια να αλλάζετε το μέρος που φυτεύετε τα μπρόκολα.

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

α μπρόκολα αναπτύσσουν μεγάλα και φαρδιά φύλλα γύρω από τον κορμό τους.

Ο συνήθης τρόπος φύτεψης των μπρόκολων είναι σε σειρές.

  • Η απόσταση φυτού από φυτό στην ίδια σειρά είναι 30 με 60 εκατοστά.
  • Η απόσταση των σειρών μεταξύ τους είναι 60 με 90 εκατοστά.

 

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

Τα μπρόκολα θέλουν καλό πότισμα. Φροντίστε όμως το νερό να μη λιμνάζει και το χώμα να το αποστραγγίζει.

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

Για να διατηρήσετε το έδαφος γύρω από τη ρίζα υγρό, μπορείτε να βάλετε γύρω από τη ρίζα ξερά φύλα ή ξερά χόρτα ή ξερά στάχυα.

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

 

Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο που ξεκίνησαν.

Αν φυτέψατε σπόρους, τότε θα μεσολαβούν 11 με 15, ακόμη και 20 εβδομάδες μέχρι να έχετε την πρώτη σας συγκομιδή.

Αν φυτέψατε σπορόφυτα, τότε θα μεσολαβήσουν 8 με 12 εβδομάδες μέχρι την πρώτη συγκομιδή.

Τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ταξιανθίες είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη.

Στο κέντρο του στελέχους αναπτύσσεται μία μεγάλη κεντρική ταξιανθία. Αυτή είναι η πρώτη που κόβεται.

Στη συνέχεια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μικρότερες πλευρικές ταξιανθίες που και αυτές μετά από λίγο καιρό μπορούν να συγκομιδούν.

Αν δε συγκομίσετε έγκαιρα τις ταξιανθίες, αυτές θα ανθήσουν και δε θα μπορούν πλέον να καταναλωθούν.

 

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

 

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το μπρόκολο έχει προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

 

Το μπρόκολο περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων μορφών καρκίνου, αν και δεν είναι σαφές ποιες ενώσεις άτομο μπορεί να είναι υπεύθυνες για την προστατευτική δράση. Ενώ η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζεται, η καλύτερη συμβουλή αυτή τη στιγμή για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία λαχανικών. Σε αυτά τα πλαίσια, είναι λογικό να περιλαμβάνουν το μπρόκολο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.”

“Το μπρόκολο θεωρείται μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή (ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α), φυτικές ίνες, ασβέστιο, και το φυλλικό οξύ. Τα μπρόκολα είναι επίσης πηγή πολλών ουσιών που ονομάζονται φυτοχημικά, ή χημικές ουσίες των φυτών, που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το μπρόκολο περιέχει διάφορες ουσίες που ονομάζονται isothiocyanates, συμπεριλαμβανομένων σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-carbinol (I3C), οι οποίες τα τελευταία χρόνια  έχουν “διαφημιστεί” ως εν δυνάμει αντικαρκινικές ουσίες. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει αυτές τις ουσίες μπορούν να ενεργούν ως αντι-οξειδωτικά και μπορεί να ενισχύσει αποτοξινωτικά ένζυμα του σώματος. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.”

 

  • Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, αν θα το μαγειρέψετε στον ατμό. Οι φυτικές ίνες που σχετίζονται με στοιχεία στο μπρόκολο κάνουν καλύτερη δουλεία μαζί με τα χολικά οξέα στο πεπτικό σύστημα σας όταν γίνουν στον ατμό.
  • Το μπρόκολο έχει μια ισχυρή, θετική επίδραση στο σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός μας, και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πρόσφατα ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυτό το όφελος. Glucoraphanin, gluconasturtiian, και glucobrassicin είναι 3 γλυκοζινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν σε ένα ειδικό συνδυασμό στο μπρόκολο. Αυτό το δυναμικό τρίο βρίσκεται σε θέση να υποστηρίξει όλα τα βήματα στην διαδικασία αποτοξίνωσης σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης, εξουδετέρωση, και την εξάλειψη των ανεπιθύμητων μολυσματικών παραγόντων.
  • Το μπρόκολο είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή των φλαβονοειδών που ονομάζεται kaempferol. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει την ικανότητα του kaempferol να μειώσει την επίδραση των ουσιών που σχετίζονται με αλλεργία στο σώμα μας. Αυτή η kaempferol βοηθά να εξηγήσουμε τα μοναδικά αντιφλεγμονώδη οφέλη του μπρόκολου, και θα πρέπει επίσης να ανοίξει την πόρτα σε μελλοντικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη του μπρόκολου για υποαλλεργική διατροφή.

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :

ο μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των κραμβοειδών (σταυρανθών) του γένους Βράσσικα. Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Brassica oleracea var italica, Κράμβη η λαχανώδης ποικιλία ιταλική.