ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΓΟΥΡΙΩΝ

2013-03-18 13:37

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :

σπέρνετε όταν η θερμοκρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας είναι τουλάχιστον 15°C. Αν σπέρνετε απευθείας στο έδαφος βεβαιωθείτε ότι η περίοδος των εαρινών παγετών έχει

 

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Οι αγγουριές αγαπούν το ζεστό χώμα.
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε απευθείας τους σπόρους στο χώμα, και κάνει ακόμη κρύο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμβράνη εδαφοκάλυψης για να κρατήσετε το χώμα ζεστό.
Αν το χώμα δεν είναι αρκετά ζεστό, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν.
Επιλέξτε σημεία που το χώμα έχει καλή αποστράγγιση και τα βλέπει ο ήλιος.   Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 5.8 έως 7.0.

Η αγγουριά είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτό. Μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε πολλούς τύπους χώματος.  προτιμά το καλά αποστραγγιζόμενο αφράτο χώμα, που είναι πλούσιο σε οργανικές ύλες και θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό πριν τη φύτευση εμπλουτίστε το χώμα με καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ.

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Η αγγουριά καλλιεργείται το καλοκαίρι στην ύπαιθρο και τον υπόλοιπο χρόνο σε θερμοκήπια, γιατί είναι ευαίσθητη στο κρύο. Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη της.

Τα αγγούρια είναι υποτροπικά φυτά και χρειάζονται μακριές και θερμές μέρες, άφθονο ήλιο και ήπιες νύχτες. Eυδοκιμούν σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και η ιδανική τους θερμοκρασία είναι 18–24 βαθμοί Κελσίου. Η αγγουριά δεν αντέχει την παγωνιά. Και επειδή είναι ένα φυτό με γρήγορη ανάπτυξη χρειάζεται τακτικό πότισμα και θρεπτικά στοιχεία καθ’ όλη την περίοδο της ανάπτυξής της.

 

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

Οι αγγουριές βγάζουν δυό είδη λουλουδιών – με ύπερο (θηλυκά) και με στήμονες (αρσενικά). Υα πρώτα λουλούδια είναι με στήμονες και πέφτουν χωρίς να εξελιχθούν σε καρπό. Η επόμενη φουρνιά λουλουδιών περιλαμβάνει και αρσενικά και θηλυκά και έτσι γίνεται επικονίαση (γονιμοποίηση).

 

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

Η εφαρμογή φυσικής εδαφοκάλυψης διατηρεί την υγρασία του χώματος, προλαβαίνει το πατίκωμα (συμπίεση) του χώματος και βοηθά στον περιορισμό των ζιζανίων.

χρειάζονται πολύ χώρο για να αναπτυχθούν,

προτιμά το καλά αποστραγγιζόμενο αφράτο χώμα, που είναι πλούσιο σε οργανικές ύλες και θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό πριν τη φύτευση εμπλουτίστε το χώμα με καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ. Το pH (δείκτης οξύτητας) του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 6.0 και 7.0.

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :-------

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

α) Θα πρέπει να φυτέψετε τον κάθε σπόρο σε ξεχωριστό κυπελάκι, ώστε να μη διαταράξετε τις ρίζες κατά την μεταφύτευση. Η βλάστηση είναι ταχύτερη αν η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 21οC.

β) Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα όταν αρχίσει να αναπτύσσεται το τρίτο πραγματικό φύλλο, περίπου 3-4 εβδομάδες μετά τη σπορά.

γ) Μπορείτε να κερδίσετε καλλιεργητικό χρόνο σπέρνοντας τα φυτά σε κλειστό χώρο 10 με 14 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία φύτευσης. Χρησιμοποιήστε, ει δυνατόν, αυτοδιαλυόμενες κούπες φύτευσης και προσπαθήστε να μην ταλαιπωρήσετε τις ρίζες κατά τη μεταφύτευση.

δ) Η φύτευση ή μεταφύτευση στο ύπαιθρο πρέπει να καθυστερήσει έως ότου περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς την άνοιξη. Οι σπόροι πρέπει να φυτεύονται σε λοφίσκους ανά τέσσερις ή πέντε και οι λοφίσκοι να απέχουν μεταξύ τους 120 με 150 εκατοστά. Αν φυτέψετε περισσότερες της μιας σειρές, κάθε σειρά λοφίσκων πρέπει να απέχει από τη διπλανή της 150 με 180 εκατοστά. Όταν τα φυντάνια αναπτυχθούν λίγο, μ’ ένα ψαλλίδι κόψτε κοντά στη ρίζα τα πιο ασθενικά κι αφήστε να μεγαλώσει το πιο δυνατό.

στ) κατά το φύτεμα , είτε σπειρουμε  τους σπορους της αγγουριάς   απ' ευθειας  στο  χωμα ,  είτε  σπειρουμε φυτά   βαζουμε  παντα  μια μικρη  ποσοτητα  ζεολιθου.

 

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

Το φυτό χρειάζεται πολύ νερό και συχνό πότισμα και να απομακρύνετε συστηματικά όλα τα σαπισμένα, ή προβληματικά στελέχη, καθώς και τα λουλούδια που δεν αναπτύσσονται. Καλό είναι επίσης το πότισμα να γίνεται στην ρίζα και όχι πάνω στα φύλλα και η ποσότητα νερού να μην είναι υπερβολική ώστε να φαίνεται το χώμα μουσκεμένο

 

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

α) Όταν το φυτό αναπτυχθεί και αρχίζει να ανθίζει θα διαπιστώσετε ότι τα φύλλα της αγγουριάς, κρύβουν τα άνθη. Μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια, αφαιρώντας τα πάνω φύλλα ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στα λουλούδια.

β) Κάθε φρούτο που δεν έχει γονιμοποιηθεί σωστά, θα συρικνωθεί. Αφαιρέστε τα από το φυτό ώστε να μπορέσει να ανθήσει ξανά.

γ) Για να έχετε συνεχή παραγωγή, σας συμβουλεύουμε να σπέρνετε αγγουριές με χρονική απόσταση δύο με τριών εβδομάδων.
δ) Θα πρέπει να κόβετε τα αγγούρια τακτικά, γιατί αν γίνουν πολύ μεγάλα, το φυτό θα σταματήσει να παράγει άλλα.
ε) Αν θέλετε να έχετε λιγότερα, αλλά μεγαλύτερα αγγούρια, μπορείτε να κόβετε τα νέα άνθη, ώστε η δύναμη του φυτού να πηγαίνει στο μεγάλωμα των καρπών. στ) Όσο λιγότερα τα άνθη, τόσο πιο δυνατά θα γίνουν τα υπάρχοντα αγγούρια.
η) Μπορείτε να πειραματιστείτε σε διάφορες αγγουριές, για να δείτε το πόσα άνθη και αγγούρια μπορεί να υποστηρίξει το φυτό σας, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες (κλίμα, ποικιλία φυτού, ποιότητα χώματος, λίπανση).

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :  NAI

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :

για την πιο  αγνη πσραγωγη ακολουθουμε  τα  οσα  λεει  η  φυσικη  καλλειεργεια

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :

για την πιο  αγνη πσραγωγη ακολουθουμε  τα  οσα  λεει  η  φυσικη  καλλειεργεια

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

Τα αγγούρια είναι έτοιμα για συγκομιδή 50 με 70 ημέρες μετά τη φύτευση. Ανάλογα με τη χρήση που τα προορίζετε, κόψτε τα ανάλογα με το μέγεθός τους. Μην τα αφήνετε όμως να φτάσουν στο στάδιο του κιτρινίσματος γιατί όσο μεγαλώνουν γίνονται πικρά. Μαζέψτε τα κόβοντάς το μίσχο τους μισό πόντο πάνω από τον καρπό. Και προσπαθήστε να μην ποδοπατήσετε τις αγγουριές την ώρα που μαζεύετε τον καρπό.

Η συχνή συγκομιδή των αγγουριών είναι απαραίτητη για να μεγαλώνουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιοτητα. Η καθυστέρηση της συγκομιδής οδηγεί σε αγγούρια κατώτερης ποιότητας και σε λιγότερο παραγωγικά φυτά επειδή η καρποφορία είναι μια εξαντλητική διαδικασία για το φυτό.

 

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

 

 

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

 

 

Οι αγγουριές, όπως όλα τα κηπευτικά, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, αλλά τα προβλήματα με αυτό το φυτό προέρχονται κυρίως από τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Αυτό που κυρίως θα πρέπει να προσέξετε είναι το φυτό να έχει αρκετό νερό, αλλά να μην κολυμπά σε αυτό. Απομακρύνετε τυχόν σαπισμένα στελέχη ή προβληματικά τμήματα του φυτού. Μη ρίχνετε νερό απευθείας στα φύλλα. Συνίσταται σύστημα ποτισμού τύπου σταγόνας.


Σύνηθες ασθένειες της αγγουριάς είναι:

  • Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
  • Αλευρώδης του καπνού
  • Αλευρώδης των Θερμοκηπίων
  • Άλτης ή Ψύλλος
  • Ανθράκωση αγγουριού
  • Αφίδα βαμβακιού
  • Αφίδες Λαχανικών
  • Βακτηριακή νέκρωση
  • Βοτρύτης (Gray Mold)
  • Δορυφόρος
  • Θρίπας
  • Θρίπας της Καλιφόρνια
  • Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Pieris brassicae
  • Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Spodoptera littoralis
  • Κλαδοσπορίωση αγγουριάς
  • Κοινός θρίπας (καπνού)
  • Κοινός Τετράνυχος (κίτρινος)
  • Λιριόμυζα
  • Νηματώδεις
  • Περονόσπορος κολοκυνθοειδών

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

Καλλιεργείται με καλαμπόκι-φασόλι-μπιζέλια-ραπανάκια-ηλίανθο-ραδίκια-καρότα-άνηθο. Το νεροκάρδαμο βελτιώνει τη γεύση και την παραγωγή. Τα ραδίκια αποτρέπουν τα σκαθάρια των αγγουριών.
Δεν καλλιεργείται με ντομάτα-αρωματικά βότανα κυρίως φασκομηλιά

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

Επειδή είναι δροσιστικό και περιέχει πλήθος θρεπτικών ουσιών(Βιταμίνες Α, C) και μετάλλων όπως ασβέστιο, κάλλιο, μαγγάνιο και θείο, που βοηθούν στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος και διατηρούν μαλλιά και νύχια υγιή. Επίσης αποτελούνται κατά το 96% τους από νερό που ενισχύει την διουρητική τους δράση και είναι ιδανικό για δίαιτα. Η δροσερή του φύση, ανακουφίζει τη ζέστη και τη φλόγωση του σώματος, όπως δροσίζει επίσης και το στομάχι από καούρες. Για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών, προτείνεται να τρώγεται με τη φλούδα.

 

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :

Η προέλευση του είναι από την Ινδία όπου το καλλιεργούσαν πριν από 3.000 χρόνια. Επίσης ήταν γνωστό και στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στους Ρωμαίους. Στη συνέχεια διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη

  • Λατινικό Όνομα: Cucumis sativus, Cucurbitaceae family.
  • Αγγλικό Όνομα: Cucumbers