Άρκευθος

2013-01-26 13:20

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για κάθε ιατρικό θέμα που αφορά την υγεία σας, ο μόνος αρμόδιος  για να σας συμβουλεύσει είναι ο προσωπικός σας ιατρός.

 

 

Η άρκευθος θεωρείται φυτό κατά της δύσπνοιας (οι καρποί του) κι ακόμα χωνευτικό, τονωτικό της όρεξης και της πέψης και ταυτόχρονα καθαριστικό του αίματος. Επίσης , θεωρείται διουρητικό και αντισηπτικό (εξαιτίας των αντιβιοτικών συστατικών που περιέχει) κι ακόμα αντιφυσητικό και ερεθιστικό του δέρματος, κατά της υδρωπικίας, της ποδάγρας , κατά των ρευματισμών και κατά των μολύνσεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Η άρκευθος αντιπροσώπευε στο παρελθόν το φυτό της μακροζωίας. Υπήρχε δηλαδή η πεποίθηση ότι το αφέψημα του συντελούσε στην παράταση της ζωής. Η παραπάνω λογική, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί. Βοηθά στο άνοιγμα της όρεξης, στην πέψη και είναι καθαριστικό του αίματος.  Όταν οι καρποί του καίγονται με φύλλα δενδρολίβανου απολυμαίνουν το δωμάτιο ενός αρρώστου.

Ο άρκευθος κατά της κυτταρίτιδας: Συνταγή για την παρασκευή ενός τζελ για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους:

* 97 ml νερό πηγής ή νερό μεταλλικό
* 2 ml xanthan gum
* 10 σταγόνες συντηρητικό (όποιο επιλέγετε να χρησιμοποιείτε)
* 7 σταγόνες άρκευθος
* 10 σταγόνες δενδρολίβανο
* 5 σταγόνες λεμόνι
* 5 σταγόνες λεβάντα
* 5 σταγόνες γκρέιπφρουτ


Εάν επιθυμούμε, προσθέτουμε σε ποσοστό 1-2% του συνόλου της συνταγής, ένα έλαιο βάσης της αρεσκείας μας για περισσότερη ενυδάτωση (προτείνω βερυκοκέλαιο).

Η διαδικασία απλούστατη: Ρίχνουμε σίγα σιγά την xanthan gum μέσα στο νερό χτυπώντας ελαφρά με σύρμα. Καθώς το μίγμα αρχίζει να ομογενοποιείται σε τζελ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα, πάντα ελαφρά ώστε να μην γίνει πολύ "άσπρο" το τελικό μίγμα.

 

 

ΠΗΓΗ  www.topsites.gr/out.php?link=4619&l=1