ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑς
1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :
Σπέρνουμε στο σπορείο 8 με10 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. για εμάς τους βόρειους μέσα με τέλος Μαρτίου.
Εποχή υπαίθριας καλλιέργειας: οταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος.
2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :
Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια μελιτζάνας είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά αποστραγγιζόμενο. Το έδαφος θα πρέπει να έχει pH μεταξύ 5,5 και 8,0.
3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :
Το μυστικό στην ανάπτυξη των μελιτζάνων είναι η ζέστη.
η μελιτζάνα είναι καλοκαιρινό φυτό.
4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :
α)Αποφύγετε την καλλιέργεια μελιτζανών σε έδαφος που προηγμένος είχαν καλλιεργηθεί ντομάτες, πατάτες, πιπεριές και ειδικά μελιτζάνες τα τελευταία 3 χρόνια.
β)Πριν από την εγκατάσταση
της καλλιέργειας θα πρέπει να έχει προηγηθεί χλωρή λίπανση με κάποιο ψυχανθές για
την προσθήκη οργανικής ουσίας και κυρίως αζώτου.
6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :
Θα βρείτε μαύρες, άσπρες και ριγωτές μελιτζάνες.
Από τις Ελληνικές ποικιλίες, ξεχωρίζουν οι:
Λαγκαδά: Επιμήκης καρπός με βαθύ μωβ χρώμα
Άργους (Τσακώνικη): Επιμήκης καρπός με λευκές γραμμές κατά μήκος. Στο σχήμα είναι παρόμοιες με την ποικιλία Λαγκαδά.
Σύρου: Χοντροί ή στρογγυλοί καρποί με βαθύ μωβ χρώμα.
Λευκές Σαντορίνης: Στρογγυλοί καρποί με λευκό χρώμα. Πιο γλυκιά γεύση από τις μαύρες μελιτζάνες.
Τσακώνικη Μελιτζάνα
Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση κάτι που ασφαλώς οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους. Επίσης διακρίνεται γιατί είναι επιμήκης χωρίς κυρτότητα, μήκους 20-25 εκ. και διαμέτρου 4-6 εκ. με μεγαλύτερη διάμετρο στη μέση. Η επιφάνεια του φλοιού είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος του καρπού οι οποίες έχουν ανοιχτό μωβ χρώμα.
Ο καρπός της τσακώνικης μελιτζάνας χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ευρύτατα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι, που παρασκευάζεται από μελιτζανάκια μήκους περίπου 5 εκ
Το δεύτερο γνωστότερο είδος μελιτζάνας που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι η Λευκή μελιτζάνα της Σαντορίνης. Καλλιεργείται στην Θήρα και δίνει ένα καρπό σφαιροειδή χρώματος λευκού. Είναι πολύ νόστιμη, γλυκιά και έχει πολύ λίγους σπόρους στο κέντρο της. Επειδή απορροφά λίγο λάδι, τηγανιτή αποτελεί ένα θαυμάσιο μεζέ για ουζάκι το καλοκαίρι.
7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :
8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :
α) βαθος : 1 με 1,5 εκατοστά.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους μελιτζάνας απευθείας στο χώμα ή σε φυτώριο.
Σπορά μελιτζάνας απευθείας στο χώμα
Θα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους μελιτζάνας απευθείας στο χώμα όταν ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα τέλη Απριλίου. Μην επιχειρήσετε να σπείρετε απευθείας στο χώμα σπόρους μελιτζάνες τον Μάρτιο ή νωρίς τον Απρίλιο.
Η ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσουν οι σπόροι μελιτζάνας είναι 24-32 βαθμοί Κελσίου.
Μπορείτε να συνεχίσετε τη σπορά μελιτζάνας μέχρι και τον Ιούνιο.
Αν θέλετε να έχετε συνεχόμενη παραγωγή από μελιτζάνες, σπείρτε με διαφορά 15 ημερών.
Σπορά μελιτζάνας απευθείας στο σπορείο
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους μελιτζάνας στο σπορείο 6 με 8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. Πρακτικά αυτό σημαίνει αρχές με μέσα Μαρτίου.
Το σπορείο θα πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που η θερμοκρασία είναι 21 ή περισσότεροι βαθμοί Κελσίου.
Η μελιτζάνα σπέρνεται σε παράλληλες γραμμές. Έχουμε δύο αποστάσεις. Την απόσταση γραμμής από γραμμή και την απόσταση των φυτών επάνω στη γραμμή.
Οι αποστάσεις γραμμής από γραμμή είναι μεταξύ 60 και 90 εκατοστών.
Η απόσταση ανάμεσα στα φυτά στην ίδια γραμμή είναι από 45 έως 60 εκατοστά. Όσο πιο πυκνές είναι οι αποστάσεις σποράς τόσο πιο πολλά φυτά θα μπορέσετε να βάλετε ανά μονάδα επιφάνειας. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται περισσότερη λίπανση και φροντίδα.
Για κάθε 4 – 5 φυτά μελιτζάνας πρέπει να έχουμε ένα φυτό βασιλικό που θα βοηθήσει στην γονιμοποίηση των φυτών της καλλιέργειας μας.
9) ΠΟΤΙΣΜΑ :
Η μελιτζάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται πολύ νερό. Ποτίζετε τακτικά ώστε το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Τους πολύ θερμούς μήνες του καλοκαιριού, όταν το φυτό έχει καρπούς, θα πρέπει να την ποτίζετε περισσότερο.
10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :
Μαζεύεται συχνά τις μελιτζάνες για να κρατήσετε το φυτό σε παραγωγή.
11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :
Όταν το φυτό φτάσει τα 30 εκατοστά σε ύψος και αφού δέσει καρπούς, θα χρειαστεί να το στηρίξετε.
Μπορείτε να μπείξετε μία βέργα στο χώμα και πάνω σε αυτή να δέσετε το φυτό.
Η μελιτζάνα έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα.
Είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους που μπορούν ακόμη και να τη ρίξουν κάτω.
Αν το μέρος που βάλατε τις μελιτζανιές το πιάνει ο αέρας, θα χρειαστεί να τις στηρίξετε.
12) ΛΙΠΑΝΣΗ :----
13) ΚΛΑΔΕΜΑ :-----
14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :
μαζευουμε 60-80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία.
Η μελιτζάνα πρέπει να συλλεχθεί αφού έχει φτάσει τουλάχιστον το μισό του πλήρους μεγέθους της και όταν η φλούδα της γίνει γυαλιστερή. Πρέπει να κόβετε τους καρπούς από το φυτό με ένα μαχαίρι ή κλαδευτήρι και να μην τους στρίβετε. Μια φλούδα με ματ απόχρωση και καφέ χρώμα είναι δείγμα πως η μελιτζάνα είναι πολύ ώριμη για να φαγωθεί και έχει σπογγώδη υφή και πικρή γεύση (ενώ περιέχει σολανίνη – βλέπε παραπάνω). Να αποφεύγετε να τρώτε πολύ ώριμες μελιτζάνες. Αν οι καρποί συλλέγονται τακτικά, τότε το φυτό θα παράγει συνεχώς όλη τη σαιζόν.
15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :-----
16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :
ε'ιτε με σπόρους απευθειας στο έδαφος είτε με σπορόφυτα
17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :
18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :
Μαζί με τις μελιτζάνες, μπορείτε να σπείρετε τα ακόλουθα φυτά:
- Βασιλικός (Είναι απαραίτητος. Βάλτε βασιλικούς ανάμεσα στις μελιτζάνες)
- Φασόλια
- Μπιζέλια
- Σπανάκι
- Θυμάρι
- αμάραντο
- κατιφέ
Τα φασόλια προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας και ο αμάραντος από τα επιβλαβή έντομα.
εφαρμόζεται συγκαλλιέργεα με βασιλικό. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή το
φυτό του βασιλικού είναι πιο ευαίσθητο στην έλλειψη νερού, αποτελώντας δείκτη για
τον κατάλληλο χρόνο εφαρμογής ποτίσματος, με αποτέλεσμα να δέχονται και τα
φυτά της μελιτζάνας τις κατάλληλες δόσεις νερού. Αυτός πιθανόν να είναι και ο
λόγος που σύμφωνα με τους παραγωγούς οι καρποί της μελιτζάνας είναι λιγότερο
πικροί όταν συγκαλλιεργούνται με βασιλικό.
Οι μελιτζάνες συγγενεύουν με πατάτες, τομάτες και πιπεριές. Θα πρέπει να αποφεύγετε να τις καλλιεργείτε μαζί με τομάτες, πιπεριές και πατάτες.
19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :
9 gr μελιτζάνας περιέχουν μόνο 35 θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή φυσικών ινών.
οι μελιτζάνες περιέχουν υψηλά ποσοστά φαινολικών αντιοξειδοτικών. Κυρίαρχο ανάμεσα σε αυτά είναι το χλωρογενικό οξύ, που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία των καρκινογενών νιτροσαμινασών και μειώσει τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου όπως ήπατος (συκώτι) και παχέως εΠροσπαθήστε να φάτε τις μελιτζάνες με τη φλούδα. Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα στις μελιτζάνες περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του καρκίνου. Το αντιοξειδωτικό που περιέχει η φλούδα της μελιτζάνας, μπλοκάρει τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τους καρκινικούς όγκους. ντέρου (κόλον).
Θρεπτική αξία (ανα 100g ακατέργαστης, ωμής μελιτζάνας)
Ενέργεια – 102KJ
Υδατάνθρακες - 5.7g
Σάκχαρα - 2.35g
Φυτικές ίνες - 3.4g
Λίποι - 0.19g
Πρωτείνες - 1.01g
Ασβέστιο - 9mg
Σίδηρο - 0.24mg
Μαγνήσιο - 14mg
Μαγγάνιο - 0.25mg
Φώσφορο - 25mg
Κάλιο - 230mg
Ψευδάργυρος - 0.16mg
Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) – 0.039mg
Ριβοφλαμίνη (βιταμίνη Β2) – 0.037mg
Νιασίνη (βιταμίνη Β3) – 0.649mg
Παντοθενικό Οξύ (βιταμίνη Β5) - 0.281mg
Βιταμίνη Β6 – 0.084mg
Φολικά (βιταμίνη Β9) – 22μg
Βιταμίνη C – 2.2mg
20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ :
Η καταγωγή και ο τόπος εξημέρωσης της μελιτζάνας καλύπτονται με μυστήριο. Κάποιοι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, Οι περισσότεροι όμως θεωρούν ότι έχει εξημερωθεί στην Ινδία χιλιάδες χρόνια πριν και κατόπιν στην Κίνα, ή σε κάποια περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η μελιτζάνα περιέχει μιά πρασινωπή ουσία, τη σολανίνη, που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.
Τα μέλη της οικογένειας των Στρυχνοειδών, οι πατάτες, τομάτες και οι μελιτζάνες θα πρέπει να εναλλάσσονται κάθε χρόνο με άλλα φυτά, για να αποφευχθεί η βερτισιλλίωση, μια μυκητίαση που κάνει τα φυτά κίτρινα, τα μαραίνει και τα σκοτώνει. Γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάζουμε συνεχώς τις τοποθεσίες των καλλιεργειών μας μέσα στο χωράφι ή τον κήπο μας, για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη αυτού του μύκητα. Επίσης, δεν πρέπει να καλλιεργούμε ποτέ μελιτζάνες για 3 χρόνια σε σημείο που έχουμε καλλιεργήσει στο παρελθόν το ίδιο φυτό.