5η ΣΥΜΒΟΥΛΗ

2013-01-21 14:25

Ξύδι: η χρήση του στη βιολογική γεωργία

Ξύδι: η χρήση του στη βιολογική γεωργία

Το ξύδι έχει πολλές χρήσης στην βιολογική γεωργία:

Δοκιμή της εδαφολογικής οξύτητας ή αλκαλικότητας
Για να κάνετε μια γρήγορη δοκιμή για την υπερβολική αλκαλικότητα στο χώμα, τοποθετήστε μια χούφτα χώμα σε ένα δοχείο και χύστε  μισό φλιτζάνι άσπρο ξίδι. Εάν το χώμα αφρίζει ή βράζει, είναι σίγουρα αλκαλικό. Ομοίως, για να δείτε εάν το χώμα σας έχει μια υψηλή οξύτητα, αναμίξτε μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και ανάμιχτε το στο χώμα σας. Αυτή τη φορά αν αφρίσει υποδηλώνει οξύτητα στο χώμα.

Βλάστηση των σπόρων
Μπορείτε να "ζωντανέψετε" πολλούς φυτικούς σπόρους ενεργοποιώντας την βλάστηση τους με την ακόλουθη διαδικασία. Τοποθετούμε τους σπόρους το βράδυ σε μισό λίτρο ζεστό νερό και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ξίδι. Το επόμενο πρωί, σουρώνουμε τους σπόρους μας και τους φυτεύουμε.

Εξολοθρεύεσαι τα έντομα στον κήπο σας
Εάν υπάρχουν πολλά ζωύφια στα φρούτα και λαχανικά στον κήπο σας, καταπολεμήστε τα με αυτό το απλό, χωρίς δηλητήρια ελκυστικό δόλωμα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια παγίδα για έντομα. Βάλτε μια κούπα ξίδι, μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και ψιλοκόψτε μια μπανάνα ή άλλο φρούτο, ανακατέψτε τα και τοποθετήστε το σε μια παγίδα για έντομα.

Καταπολεμήσετε την σκωρίαση και άλλες ασθένειες των φυτών
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι για να θεραπεύσουμε διάφορες ασθένειες των φυτών όπως τη σκωρίαση, τη μαύρη κηλίδα και το ωιδίο. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές σούπας ξίδι σε 2 λίτρα νερό και ψεκάζουμε τα προσβεβλημένα φυτά με το διάλυμα μέχρι να θεραπευτούν.

Καταπολεμήστε τα ζιζάνια από τον κήπο σας
Ψεκάστε κατευθείαν με ξίδι τα ζιζάνια που βγαίνουν στον κήπο σας για να ξεραθούν πανεύκολα. Νωρίς στην εποχή, κάντε σε κάθε φυτό ένα ψεκασμό με ξίδι στο μέσο του, ή στη μέση του λουλουδιού προτού να αρχίσουν τα φυτά να κάνουν σπόρο. Την επόμενη φορά, κάντε κοντά στον  μίσχο σε επίπεδο έτσι ώστε το ξίδι να μπορεί να ενυδατώσει τις ρίζες. Παρακολουθήστε τον καιρό, και εάν βρέξει την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να κάνετε στα ζιζάνια έναν άλλο ψεκασμό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να ξεράνετε ένα δέντρο ρίχνοντας στη ρίζα του ξίδι.

Κρατάει μακριά τα ζώα από τον κήπο σας
Μερικά ζώα όπως γάτες, σκύλοι, λαγοί, ελάφια, δεν μπορούν να ανεχτούν την μυρωδιά του ξυδιού ακόμα και αν έχει στεγνώσει. Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά κομμάτια από ύφασμα βουτηγμένα στο ξίδι και να τα τοποθετήσετε στον κήπο σας εκεί που δεν θέλετε να πλησιάζουν τα ζώα. Ξανά ποτίστε τα πανιά με ξίδι κάθε δέκα ημέρες περίπου.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τις γάτες και τους σκύλους που έχετε σπίτι για να τα κρατάτε μακριά από τα αντικείμενα που θέλετε, ψεκάζοντας τα με ξίδι.

 

 

πηγη   www.fytokomia.gr/

 

Διάλυμα ελκυστικό για τον δάκο
Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας ή 20 γραμμάρια λίπασμα νιτρικής αμμωνίας (21-0-0), σε ένα λίτρο νερό και γεμίζουμε τα μπουκάλια μας μέχρι τα ¾ ή μέχρι κάτω από τις τρύπες που έχουμε κάνει. Τα έντομα που μπαίνουν μέσα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβγούν και συνήθως πνίγονται σε λίγη ώρα. Την παγίδα την κρεμάμε στην ανατολική μεριά του δέντρου.
Η παγίδα προσελκύει τα έντομα μέσω της οσμής της νιτρικής αμμωνίας.
Άλλες παγίδες δουλεύουν ταυτόχρονα και με το χρώμα και το σχήμα τους που προσελκύει διάφορα έντομα (υπάρχουν διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις πάνω σε αυτό).


Αλλάζοντας το δόλωμα (την νιτρική αμμωνία).
Μπορούμε να κάνουμε παγίδα με ξύδι, αντί για νιτρική αμμωνία. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό.