Ύσσωπο

2013-01-27 12:51

Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.


Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

 

 

Ύσσωπος: ένα Πασχαλινό βότανο

Ένα Πασχαλινό βότανο: ΥΣΣΩΠΟΣ

Ηyssopus officinalis

 

 

O ύσσωπος είναι ένας χαμηλός θάμνος που φθάνει τα 60 cm ύψος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή  δίχως μίσχο και τα άνθη του είναι γαλανά σκούρα με ιώδεις στήμονες. Έχει έντονη καθαρή και γλυκιά μυρωδιά με πινελιές από άρωμα μελιού. Η υψηλή νότα του αιθερίου ελαίου του είναι καμφορούχος και στις μεσαίες του νότες, μένει σαν εντύπωση  μία χλιαρή μυρωδιά μπαχαρικού. Το χρώμα του αιθερίου ελαίου είναι κιτρινοπράσινο.          

Ο ύσσωπος  ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

Ανήκει στη βοτανική οικογένεια Labiatae, χειλανθή ή χειλοστέφανα.

Τα χημικά του συστατικά είναι κετόνες, (pino-camphone 35-50%),

τερπένια 14-24%, & φαινυλο-μεθυλο-αιθέρες 1-3%.

 

Οι κετόνες τις οποίες παρατηρούμε να υπάρχουν ως κύριο συστατικό στη σύνθεση του υσσώπου, έχουν την ιδιότητα να προάγουν τον σχηματισμό των ιστών και να υγροποιούν τις βλεννώδεις εκκρίσεις. Θεωρούνται εξαιρετικά δραστικά συστατικά  και γιαυτό χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια τα οποία τις περιέχουν, σε μικρές ποσότητες.

 

Το αιθέριο έλαιο του υσσώπου περιέχει: φαιλανδρένιο, βορνεόλη, πινοκαμφόνη, θουγιόνη, λεμονένιο, γερανιόλη.

Θελήσαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο βότανο – αιθέριο έλαιο και για την μακραίωνη  ιστορία του.

Καλλιεργείτο από τα παλιά χρόνια στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη και στη Νότια Ευρώπη.

 

Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την θεραπεία της πλευρίτιδας και ο Διοσκουρίδης για τη δύσπνοια και το άσθμα. (Dr Jean Valnet – The practice of aromatherapy).

 

Στον ύσσωπο απεδίδοντο εξαγνιστικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και τον χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες με σκοπό την κάθαρση.

 

Ο Δαυίδ στον Ψαλμό 51:7 γράφει: «Ραντιείς με υσσώπω και καθαρισθήσομαι πλυνείς με και υπέρ χιόνα λευκανθήσομαι»

 

Στην Εξοδο (12:22,23) αναφέρεται ότι, όταν ο Θεός πληροφόρησε το λαό του Ισραήλ ότι θα τιμωρούσε τους Αιγυπτίους θανατώνοντας  τα παιδιά τους,  υπέδειξε στους Ισραηλίτες να ραντίσουν τις πόρτες τους με αίμα χρησιμοποιώντας κλαδιά από ύσσωπο, ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν της τιμωρίας.

 

Στο κατά Ιωάννη 19:29 αναφέρεται, ότι σε κλωνάρι από ύσσωπο οι Ρωμαίοι στρατιώτες στήριξαν το σφουγγάρι με το ξύδι το οποίο έβαλαν στο στόμα του Ιησού κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου Του επάνω στο σταυρό.

 

Οι Εβραίοι ονόμαζαν τον ύσσωπο  ezob  και τoν θεωρούσαν ιερό φυτό.

 

Κατά τον 17ο αιώνα, χρησιμοποιούσαν πολύ τον ύσσωπο για την αναζωογόνηση της ατμόσφαιρας.

 

Το αιθέριο έλαιο του εξάγεται με απόσταξη από τα φύλλα  και τα άνθη του.

 

Τόσο το βότανο, όσο και το αιθέριο έλαιο του υσσώπου θεραπεύει  κυρίως προβλήματα στους πνεύμονες. Ωφελεί σε περιπτώσεις άσθματος, βρογχίτιδας, καταρροής, βήχα, γρίπης, πονόλαιμου. Έχει απεκκριτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιο του σε αναλογία ο,2/000 αδρανοποιεί τον βάκιλλο της φυματίωσης.

Βοηθά  στην ελαχιστοποίηση των ρευματικών πόνων, ανεβάζει τη χαμηλή πίεση.

Χρησιμοποιείται για την περιποίηση και θεραπεία των εκζεμάτων και της δερματίτιδας καθώς και για την απολύμανση πληγών.

Είναι ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος καταπολεμώντας το άγχος, την υπερένταση, τη γενική ατονία, όντας εξαγνιστικό και αναζωγονητικό. Ενεργειακά, βοηθά στην ανάκτηση της τόλμης και της αποφασιστικότητας.

Το αιθέριο έλαιο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε παιδιά, στην εγκυμοσύνη και σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από επιληψία.

ΠΗΓΗastrolife.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CF%8D%CF%83%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Υσσωπος.jpg

Αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, είναι αντιβιοτικό, διαλύει τα στομαχικά αέρια, αντισπασμωδικό, αντιμυκητιασικό, και αντισηπτικό, επίσης στομαχικό, τονωτικό, στυπτικό, αποχρεμπτικό, και αντιβηχικό. Το φυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον πυρετό. όταν το τσάι του χρησιμοποιείται για γαργάρες, η αναλγητική δράση του βοτάνου θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. είναι επίσης ένα διουρητικό και μια φυσική θεραπεία για το οίδημα. (Οι διουρητικές ιδιότητες του, προκαλούν συχνουρία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα). Το τσάι του ύσσωπου είναι επίσης καλό για την καρδιά.

Οι γυναίκες με προβλήματα εμμήνου ρύσεως μπορούν να βοηθηθούν από τις εμμηναγωγές ιδιότητες του ύσσωπου, (το οποίο σημαίνει πίνοντας το τσάι μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα με ακανόνιστα χρονικά διαστήματα για να γίνει κανονικό). Ο ύσσωπος μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση μερικά από τα συμπτώματα έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσει, όπως ναυτία, αϋπνία, και λήθαργο, καθώς επίσης, καταπραϋντικές ιδιότητες του μπορεί να μειώσει την ευερεθιστότητα. 

δράση:

Υσσωπος2.jpg

• αντισηπτικό [ παρεμποδίζει την αύξηση μικροοργανισμών σε ζωντανούς ιστούς- καταστροφής των παθογόνων σηπτικών βακτηρίων ]

• αντισπασμωδικό [ απαλλάσσει ή ανακουφίζει μυϊκούς σπασμούς, κράμπες ή συσπάσεις]

• στυπτικό [ μειώνει τις εκκρίσεις ή απορρίψεις των βλεννογόνων και των υγρών από το σώμα]

• διαλύει τα εντερικά αέρια [χαλάρωση από έντονους πόνους, κολικούς και αποβολή αερίων από τα έντερα]

• εφιδρωτικό [ προκαλεί εφίδρωση]

• εμμηναγωγό [ διευκολύνει την έμμηνο ρύση]

• αποχρεμπτικό [ διευκολύνει την αποσυμφόρηση των βλεννογόνων και αναπνευστικών οδών από εκκρίσεις]

Υσσωπος1.jpg

• ανακουφιστικό της αναπνοής [θεραπεία πνευμονικών ή άλλων ασθενειών των πνευμόνων και του στήθους]

• καθαρτικό [ παράγει μια δυναμική κένωσης των εντέρων]

• διεγερτικό [διεγείρει ή επιταχύνει τη λειτουργική δραστηριότητα των ιστών, δίνει περισσότερη ενέργεια] • ανακουφίζει το στομάχι [ που ενισχύει, διεγείρει ή τονώνει το στομάχι]

• τονωτικό [τονώνει, ενισχύει και ενδυναμώνει τα όργανα ή ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας]

• αντισκωληκικό φάρμακο [απομακρύνει παρασιτικά σκουλήκια, ειδικά των εντέρων]


• Δοσολογία: • Βάμμα - 1 έως 4 ml τρεις φορές την ημέρα (1:5 σε 45%)

• έγχυση - 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο βότανο, εμποτίζουν 10 έως 15 λεπτά, και να λάβει τρεις φορές την ημέρα.

Υσσωπος3.jpg

 

Έγχυμα Δημιουργείται με έγχυση βρασμένου νερού σε φλιτζάνι που περιέχει το βότανο. Με τη διαδικασία του εγχύματος απελευθερώνεται το αιθέριο έλαιο του βοτάνου στο νερό και δεν χάνεται όπως θα συνέβαινε εάν το βράζαμε. Τρόπος παρασκευής: Δοσολογία: 1 φλιτζάνι νερού με 1-3 κουταλάκια του γλυκού βότανο (5-10% περίπου). Βάζουμε το βότανο μέσα στο φλιτζάνι και κατόπιν ρίχνουμε το βρασμένο νερό, σκεπάζουμε με ένα πιατάκι και αφού περάσουν 10 λεπτά σουρώνουμε. 

Εκχύλισμα Δημιουργείται με μούλιασμα φυτού μέσα σε νερό ή οινόπνευμα, και κατόπιν με εκχυλιστήρα γίνεται συμπύκνωση και εξάτμιση και έτσι παίρνουμε πυκνόρρευστα ή στερεά εκχυλίσματα. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως σε φαρμακείο.

Βάμμα Δημιουργείται από την τοποθέτηση βοτάνου μέσα σε οινόπνευμα για κάποιο διάστημα. Το οινόπνευμα έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει το φυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται σε αυτό εξαγωγή του μεγαλύτερου ποσοστού (σε πυκνότητα και ποσότητα) των συστατικών του. Λόγω του οινοπνεύματος έχει μεγαλύτερη δράση από αυτή του αφεψήματος. Τρόποι παρασκευής: Δοσολογία: 1 μέρος φυτών αλεσμένων ή σε σκόνη προς 5 μέρη οινοπνεύματος 70o Αναμιγνύουμε και αφήνουμε για 7-14 μέρες (καλύτερα 14 ημέρες) και κατόπιν φιλτράρουμε (σουρώνουμε σε διηθητικό χαρτί όπως είναι το χάρτινο φίλτρο της καφετιέρας ή σουρωτήρι με λίγο βαμβάκι για να σουρώσει καλά και να βγει καθαρό, να μην έχει ίζημα) και το βάμμα είναι έτοιμο για χρήση, σε δοσολογία μερικών σταγόνων. Ένας πολύ γρηγορότερος τρόπος (αλλά ποιοτικά κατώτερος) είναι αφού βάλουμε σε μπλέντερ το οινόπνευμα και το βότανο και τα χτυπήσουμε για περίπου10 λεπτά, φιλτράρουμε και έχουμε έτοιμο το βάμμα. Το βάμμα γίνεται επίσης και με τσίπουρο 40-50o αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος να μείνει πριν το φιλτράρισμα.


Ο ύσσωπος μπορεί να προκαλέσει • ναυτία • στομαχικές διαταραχές • διάρροια Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν • ζάλη • σφίξιμο στο στήθος • διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. περιέχει pinocamphone γι 'αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο και θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από άτομα που πάσχουν από επιληψία. Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το αιθέριο έλαιο περιέχει τα κετονικά Pino-camphone, η οποία σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει σπασμούς. Μην πάρετε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση.

ΠΗΓΗ wiki.oergrowers.gr/index.php/%CE%8E%CF%83%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ύσσωπος

  • Ευδοκιμεί σε θερμά και ψυχρά κλίματα καθόσον αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Αναπτύσσεται πολύ καλά σε πεδινά εδάφη αλλά και σε υψόμετρα μέχρι 400 μέτρων. Προτιμά συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας και εδάφη που έχουν καλή στράγγιση με pH 6,7. Ακατάλληλα εδάφη θεωρούνται μόνον τα πολύ βαριά. Ο ύσσωπος έχει μέτριες απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποτιστικά αλλά και ξηρικά χωράφια που έχουν τουλάχιστον 550 χιλ. βροχής με καλή κατανομή (το 30 % την άνοιξη και το 20% το καλοκαίρι).

  • Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος πολλαπλασιασμού για τον ύσσωπο είναι με χρήση σπόρου