ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-25 11:45

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :

 

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Ο κρίσιμος παράγοντας για την παραγωγή μας είναι το χώμα. Το κύριο συστατικό του εδάφους είναι αυτό που προέρχεται από το μητρικό πέτρωμα - το ορυκτό στοιχείο. Το μέγεθος των ορυκτών κόκκων του εδάφους καθορίζει τις ιδιότητές του. Η άμμος έχει μεγάλους κόκκους, στραγγίζει και καλλιεργείται εύκολα, συγκρατεί όμως μόνο λίγη υγρασία και θρεπτικά στοιχεία. Η άργιλος έχει πολύ μικρούς κόκκους, κολλάει όταν βρέχεται και σφίγγει όταν ξηραίνεται, συγκρατεί όμως αρκετή υγρασία και θρεπτικά στοιχεία. Αυτό που κάνει το χώμα γόνιμο, είναι η οργανική ουσία - ζωντανοί οργανισμοί, υπολείμματα φυτών και ζώων. Τέτοια οργανικά υλικά είναι η κοπριά, το φυλλόχωμα, το κομπόστ (επεξεργασμένα οργανικά υπολείμματα), τα φύκια κ.ά.. Ένα καλό έδαφος περιέχει τουλάχιστον 3-5% οργανικές ουσίες. Λόγω του μικρού χώρου που έχουν οι γλάστρες για να αναπτυχθούν οι ρίζες, καλό είναι να ανεβάσουμε το ποσοστό αυτό τουλάχιστον στο 10-20%. Η σκέτη οργανική ουσία όμως είναι ακριβή, «δυνατή» και δημιουργεί συχνά φυτά ευπαθή χωρίς άρωμα. Επομένως, ένα μίγμα άμμου, αργίλου και οργανικής ουσίας είναι το καλύτερο μητρικό υλικό καλλιέργειας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χώμα που βρίσκουμε στον ακάλυπτο του σπιτιού μας ή στον κήπο ενός φίλου. Αν το χώμα αυτό πλάθεται εύκολα όταν υγρανθεί, έχουμε μεγάλο ποσοστό αργίλου. Αν νιώθουμε πολλούς κόκκους στα δάχτυλα, το χώμα είναι αμμουδερό. Προσπαθούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο ή να ανακατεύουμε χώματα διαφορετικής προέλευσης.

Αυτό το χώμα ανακατεύεται επάνω σε ένα χοντρό φύλλο πλαστικού με ένα λίπασμα εμπορίου με υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας και χωρίς πρόσμιξη χημικών λιπασμάτων. Ασφαλή από αυτήν την άποψη είναι τα οργανικά λιπάσματα με την αναφορά «Επιτρέπεται στη Βιολογική Γεωργία». Αποφεύγουμε την τύρφη.

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

 

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

Φυτό πολύχρονο αλλά καλλιεργείται ως δίχρονο. Βλαστός μακρύς, ο οποίος παρουσιάζεται το δεύτερο ή τρίτο χρόνο. Ανθοφόρος βλαστός παχύς, κοίλος, διογκωμένος. Άνθη μεγάλα, υποπράσινα ή βιολετιά, ενωμένα στην κορυφή του βλαστού, ώστε να σχηματίσουν σφαίρα.

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

 

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :--------

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :--------

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :---------

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

Όσον αφορά το στέγνωμα, πρέπει να “τραβήξει” προτού βγει. Γύρω στον ένα μήνα προτού βγει, επιβάλλεται να του κοπεί το πότισμα διότι το πότισμα είναι απαραίτητο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του φύλλου και του βολβού. Επομένως προοδευτικά κόβεται το νερό μέχρι το πλήρες σταμάτημά του.

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

 

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

Τα κρεμμύδια, όπως και το σκόρδο, είναι μέλη της οικογένειας Allium, και τα δύο είναι πλούσια σε θειούχες ενώσεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις μυρωδιές τους και για τις πολλές από ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μελέτες δείχνουν το κρεμμύδι να είναι μια τροφή που παρέχει προστασία για τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος, όταν καταναλώνονται σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Τα οφέλη του κρεμμυδιού σε αυτό το πλαίσιο βοηθά στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας μας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γυναίκες  που είναι σε ηλικία εμμηνόπαυσης που βιώνουν την απώλεια της οστικής πυκνότητας. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες που έχουν περάσει στην ηλικία της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου με συχνή κατανάλωση κρεμμυδιών. «Συχνή» στο πλαίσιο αυτό σημαίνει κατανάλωση κρεμμυδιού σε καθημερινή βάση! Το κρεμμύδι έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο από διάφορες μορφές καρκίνου, ακόμα και όταν το καταναλώνουμε μόνο σε μέτριες ποσότητες. “Μέτρια” σημαίνει γενικά 1-2 φορές την εβδομάδα, αν και σε ορισμένες μελέτες έχει χρησιμοποιηθεί για να σημαίνει μέχρι 5-6 φορές την εβδομάδα. Καρκίνος του παχέος εντέρου, του καρκίνου του λάρυγγα, των ωοθηκών είναι οι τύποι καρκίνου για τον οποίο ο κίνδυνος μειώνεται μαζί με μέτριες ποσότητες κατανάλωσης  κρεμμύδιου.

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :