ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-26 07:54

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟς -ΜΑΡΤΙΟς-ΑΠΡΙΛΙΟς-ΜΑΪΟς-ΙΟΥΝΙΟς(ΓΙΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ  ΣΠΟΡΟΦΥΤΑ)

ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΗ  ΚΑΝΟΥΜΕ   ΜΑΡΤΙΟ-ΑΠΡΙΛΙΟ-ΜΑΪΟ-ΙΟΥΝΙΟ-ΙΟΥΛΙΟ

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Τα πράσα προτιμούν μαλακό έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το χώμα πρέπει να είναι καλά σκαμένο, σε βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστών, γιατί σε τόσο περίπου βάθος θα φτάσει η ρίζα των πράσων.

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

 

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :Είναι φυτό διετές από σπόρο σε σπόρο και μονοετές αν καλλιεργηθεί για το βλαστό του.

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των πράσων απευθείας στον κήπο ή σε φυτώριο μέσα στο σπίτι.

 Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους.

Τα σπρόφυτα είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν το ύψος τους φτάσει τα 20 εκατοστά.Όταν τα μεταφυτεύετε, φροντίστε να μην καλύψετε την πρώτη ένωση των φύλλων.

Λέγεται ότι η συγκαλλιέργεια πράσσου σε οπωρώνα μηλίάς προφυλλάσει από το φουζικλάδιο,σε τριανταφυλλιές έχουμε προστασία από τον μύκητα πού προκαλεί τις μαύρες κηλίδες

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :  ΑΦΡΑΤΟ  ΧΩΜΑ   ,  ΚΑΛΑ  ΣΚΑΜΕΝΟ

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :Σπείρετε τους σπόρους σε βάθος 1 εκατοστό και σε αποστάσεις 10 με 15 εκατοστά μεταξύ  τους

 

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :Φροντίζετε να ποτίζετε τακτικά τα πράσα. Αγαπούν το νερό.

 

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :  ΟΧΙ

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :----

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :----

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

Τα πράσα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν έχουν διάμετρο στη βάση τους ίση ή μεγαλύτερη από 2 εκατοστά.

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :Πολλαπλασιάζεται με σπόρο

 

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :Τα πράσα έχουν τις ίδιες ασθένειες και εχθρούς με τα κρεμ­μύδια.

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :Τα πράσα μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καρότα ή παντζάρια ή μαζί με κινέζικο λάχανο. Επίσης παραδοσιακά συγκαλλιεργούνται με δεντρολίβανο και φασκόμηλο.

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :Ως βότανο το πράσσο έχει διουρητικές ιδιότητες,εφαρμογή σε ιλίγγους και πόνους σε αρθρώσεις καθώς και σε εγκαύματα.Η γεύση του γλυκίζει και η οσμή του έντονη.Ακόμα το πράσσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική με κρέας και ψάρι και σε σαλάτες.Πρόκειται για ένα πολύ ωφέλιμο φυτό για τον άνθρωπο που το συναντάμαι στη φύση σε αγρούς.

 

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :