ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-26 07:50

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :

Η φύτευση αρχίζει το Δεκέμβριο στη νότια Κρήτη και τελειώνει το Απρίλιο στο Νευροκόπι.

Η κύρια καλλιέργεια πατάτας είναι η λεγόμενη ανοιξιάτικη. Η σπορά της αρχίζει από τη νότια Κρήτη την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή Δεκέμβριο μήνα. Συνεχίζεται στη βόρεια Κρήτη, Πελοπόννησο και Θήβα τον Ιανουάριο, στην κεντρική Ελλάδα Φεβρουάριο, Τρίπολη, Αμύνταιο και γενικά Μακεδονία Θράκη το Μάρτιο και τέλος Απρίλιο με αρχές Μαΐου στη Νάξο και το Νευροκόπι.

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Η πατάτα ευδοκιμεί σε ελαφρά και βαθιά εδάφη με άφθονη οργανική ουσία και με pH 5 έως 6,5. Στα παραπάνω εδάφη είναι όχι μόνο παραγωγική αλλά και πολύ νόστιμη.

Η πατάτα απαιτεί γενικά εδάφη με μεγάλο βάθος , ελαφρά που στραγγίζουν ικανοποιητικά (ελαφρά), με καλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Βαρικά εδάφη πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι συνεκτικά δημιουργούν προβλήματα κυρίως με μύκητες και βακτήρια, προκαλούν παραμόρφωση στους κονδύλους και γενικά δε δίνουν μεγάλη παραγωγή.         

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Η φύτευση των κονδύλων της πατάτας γίνεται όταν το έδαφος έχει θερμοκρασία πάνω από 5ο C. Φυτεύουμε προβλαστημένους πατατόσπορους. Τα φύτρα του πατατόσπορου αναπτύσσονται στους 5ο με 10ο C θερμοκρασία. Στη συνέχεια η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη των φυτών της πατάτας είναι 21ο - 22ο C. Χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της βλάστησης καθυστερούν την ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριολογικών και μυκητολογικών ασθενειών. Η φυτεία της πατάτας δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του -1ο C. Σε μέτριες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία αέρα, η φυτεία πατάτας απαιτεί βροχοπτώσεις περίπου 400 χιλιοστών. Σε περίπτωση ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών χρειάζεται πότισμα, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών μέχρι την έναρξη σχηματισμού των κονδύλων.  

Για το σχηματισμό των κονδύλων κατάλληλες θερμοκρασίες είναι 16ο - 18ο C. Όταν αρχίζει ο σχηματισμός των κονδύλων, θερμοκρασίες πάνω από 21ο C μειώνουν τις αποδόσεις.

Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερά κλίματα, αν και μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν παντου, αρκεί να διατηρείται στα κατάλληλα επίπεδα η υγρασία του εδάφους. 

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

 

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

Για να εξασφαλίσουµε γρήγορη και κανονική ανάπτυξη του φυτού, πρέπει ο σπόρος να τοποθετείται σε ευνοϊκό περιβάλ­λον. Tο έδαφος πρέπει να είναι σχετικά ψιλοχωµατισµένο, να έχει κανονική υγρασία και να µην έχει µεγάλους σβόλους. Aν το έδαφος είναι πολύ στεγνό, τότε πρέπει να γίνει πριν την καλλιέργεια µε περιστροφικές τσάπες ένα πότισµα του χωρα­φιού και να ακολουθήσει η φύτευση, όταν τούτο βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση από πλευράς υγρασίας.

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

Kennebeck: Λευκόσαρκη, μέτρια παραγωγική, με υψηλά στερεά και πολύ καλή αποθηκευτική ικανότητα. Είναι η πατάτα του ερασιτέχνη. Δεν καλλιεργείται επιχειρηματικά σε μεγάλη κλίμακα λόγω της μέτριας παραγωγής που δίνει. Έχει όμως εξαιρετική γεύση κάτι που την κάνει περιζήτητη. 

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

 Ο πατατόσπορος είναι ευαίσθητος και ευπαθής σε πολλές ασθένειες. Μόλις αγοράσουμε τον πατατόσπορο θα πρέπει να ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδικασία : Αδειάζουμε τα σακιά και απομακρύνουμε αμέσως τυχόν σάπιους κονδύλους. Σπάμε τυχόν μάτια που έχουν ανοίξει. Φυλάσσουμε τις ετικέτες (φυτοϋγειονομικό διαβατήριο) που είναι ραμμένες πάνω στο σακί. Διατηρούμε το σπόρο σε δροσερό μέρος (16-18οC) με υψηλή υγρασία (πάνω από 95%) χωρίς άμεσο φωτισμό. Για παράδειγμα ένα δροσερό υπόγειο όπου θα καταβρέχουμε τις πατάτες τακτικά, είναι μια καλή λύση. 

Σαν κανόνας, µπορεί να λεχθεί πως ξέβαθο φύτεµα (14-18 εκατ.) προτιµάται κυρίως σε βαριά εδάφη, ενώ στα ελαφρά ο πατατόσπορος φυτεύεται κάπως βαθύτερα (π.χ. 15-20 εκατ.). Eπίσης, ποικιλίες που κονδυλοποιούν ψηλά, όπως π.χ.  Mαρφόνα, ή παράγουν µακριούς κονδύλους, όπως Tιµά­τε,  Σπούντα, πρέπει να φυτεύονται πιο βαθιά . Γενικά συστήνεται ένα βάθος φυτέµατος µεταξύ 14 και 20 εκ. ανάλογα µε την ποικιλία.

 H απόσταση µεταξύ των γραµµών συνήθως είναι 70-75 cm., ενώ πάνω στην γραμμή ανάλογα με την ποικιλία 30-40 cm.

η παρακάτω αναρτηση ειναι απο πηγη  www.flashnews.gr/

Αποφεύγετε τον τεμαχισμό των κονδύλων προτιμώντας μικρού μεγέθους. Αν ο κόνδυλος είναι μεγάλου μεγέθους τεμαχίζεται όπως δείχνει το παρακάτω σχήμα :

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

: Η πατάτα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού σε όλα τα στάδια ανάπτυξής της. Η έλλειψη νερού είναι ένας από τους σπουδαιότερους περιοριστικούς παράγοντες της καλλιέργειας της πατάτας σε μία περιοχή. Ένα στρέμμα πατάτας ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος μπορεί να καταναλώσει κατά τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου της από 300- 800 κυβ. μέτρα νερό/στρέμμα .

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

~ να αποφεύγεται η συνεχής καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας,πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι
~ να εφαρμόζεται ένα σύστημα αμειψισποράς για 2-3 χρόνια με σιτηρά ή ψυχανθή
~ να επιλέγονται ανθεκτικές ποικιλίες ανάλογα με το πρόβλημα που παρατηρείται στον αγρό
~ να καταστρέφονται όλα τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας (στελέχη και κόνδυλοι) καθώς και τα αυτοφυή σολανώδη
~ να μην γίνεται άρδευση με κατάκλυση
~ να απολυμαίνονται τα καλλιεργητικά εργαλεία
~ Πριν φυτευτεί ο πατατόσπορος το χωράφι θα πρέπει να βρίσκεται στον ρώγο του και να ποτιστεί 10-15 ημέρες μετά την φύτευση"

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

 

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

Οι πατάτες πολλαπλασιάζονται συνήθως με κονδύλους.

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

 

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :