ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-25 11:52

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :

Σπέρνεται το φθινόπωρο ώστε να προλάβει μέχρι την άνοιξη με τις ψηλές θερμοκρασίες να έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να δώσει ικανοποιητική παραγωγή

 

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών. Σε αμμοπηλώδη και στραγγερά εδάφη γίνεται πιο πρώιμα. Η οργανική ουσία στο έδαφος είτε με προσθήκη κοπριάς είτε με χλωρή λίπανση αυξάνουν την παραγωγή. Προτιμά ελαφρά όξινα εδάφη με ph 5,5 - 6,5.

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Το μπιζέλι ευδοκιμεί σε ψυχρό καιρό με αρκετή υγρασία. Αντέχει στους παγετούς σε νεαρή ηλικία. Τα άνθη του όμως και οι λοβοί του δεν αντέχουν σε δυνατούς παγετούς.

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

Είναι ετήσιο φυτό, ψυχρής εποχής, νάνο ύψους 0,30 - 0,40 μ. ή αναρριχώμενο, με έλικες, ύψους 1,50 - 2,00 μ. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης, οι βλαστοί ποώδεις, εσωτερικά κενοί, με έλικες. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3 - 5 ζεύγη φυλλιδίων. Τα άνθη του αυτογονιμοποιούνται.

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

 

  -          ο Αρακάς Κεφαλληνίας :με χονδρούς λοβούς και λεία σπέρματα.

-          τα Βουτυράτα :μαγειρεύονται με τον τρυφερό τους λοβό.

-          τα Ζαχαρομπίζελα :με πλατύ λοβό και μικρά σπέρματα.

-          τα Τερατόμορφα :με μεγάλο τρυφερό, ακανόνιστο λοβό

-          τα Σουλτανιά :με διαφανή λοβό.

   

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

Για να προετοιμάσετε τους σπόρους αρακά για φύτεμα μπορείτε να ακολουθήσετε μία από τις ακόλουθες μεθόδους.

Μέθοδος Α
Τοποθετήστε τους σπόρους μέσα σε μία πετσέτα ή χαρτοπετσέτα και καλύψτε τους με αυτή (φάκελος).
Βρέξτε την πετσέτα
Διατηρήστε την πετσέτα βρεγμένη για διάστημα μερικών ημερών
Μετά από 3 ημέρες αρχίσετε να ελέγχετε τους σπόρους, ανοίγοντας την πετσέτα
Θα δείτε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν αρχίσει να βγάζουν φύτρες
Επιλέξτε τους σπόρους με φύτρες ώστε να τους φυτέψετε

Μέθοδος Β
Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα πιάτο
Ρίξτε χλιαρό νερό
Αφήστε τους σπόρους μέσα στο νερό για μισή ώρα
Αδειάστε το νερό
Φυτέψτε τους σπόρους

Μέθοδος Γ
Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα πιάτο
Ρίξτε χλιαρό νερό
Αφήστε τους σπόρους μέσα στο νερό για μισή ώρα
Αδειάστε το νερό
Ρίξτε μέσα στους σπόρους μία κουταλιά του γλυκού, μέσο εμβολιασμού με αζωτοβακτήρια (rhizobium inoculant). Για το ρόλο των αζωτοβακτηρίων, δείτε την παράγραφο σχετικά με τη λίπανση του αρακά στο τέλος του άρθρου.
Ανακατέψτε ώστε τα αζωτοβακτήρια να πάνε σε όλους τους σπόρους
Φυτέψτε τους σπόρους

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

 

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

 

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :-----

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :------

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

Σε 70 μέρες από τη σπορά γίνεται η άνθηση, σε 79 μέρες έχουμε την ωρίμανση του χόρτου και σε 114 μέρες από τη σπορά γίνεται η ωρίμανση του σπόρου.

Κτηνοτροφικό μπιζέλι

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι είναι πολύτιμη καλλιέργεια για ορεινές και δροσερές περιοχές της χώρας μας γιατί προσφέρει πολλά όπως καρπό πρωτεϊνούχο με 28% πρωτεϊνες, παραγωγή χλωρού χόρτου, σανού και ενσιρώματος υψηλής ποιότητας.

Μπιζέλι συγκαλλιεργούμενο

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι όταν προορίζεται για παραγωγή σανού, συνήθως συγκαλλιεργείται με σιτηρό, όπως κριθάρι, βρώμη, κλπ. Οι συγκαλλιέργειες αυτές αναπτύσσονται καλύτερα και η συγκομιδή γίνεται ευκολότερη. Το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής του κτηνοτροφικού μπιζελιού για σανό είναι όταν έχουν σχηματισθεί καλά οι περισσότεροι λοβοί. Όταν συγκαλλιεργείται με σιτηρό, ο χρόνος κοπής προσδιορίζεται μερικώς από το στάδιο ωρίμανσης του σιτηρού, αν και θα πρέπει να γίνεται κατάλληλη επιλογή της ποικιλίας του σιτηρού, ωστε η συγκομιδή να γίνεται στο ευνοϊκότερο στάδιο και για τα δύο συγκαλλιεργούμενα είδη. Οι αποδόσεις σε σανό είτε μόνο του, είτε συγκαλλιεργούμενο με σιτηρό είναι περίπου 500 έως 750 κιλά το στρέμμα.

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι σε συγκαλλιέργεια με σιτηρό δίδει καλής ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας ενσιρωμένη τροφή. Η κοπή για εσίρωση πρέπει να γίνεται όταν ο καρπός του σιτηρού είναι σχεδόν ώριμος.

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

Σήψη των ριζών, Φουζάριο, Ανθράκωση (Aschochyta blight), Μωσαϊκό, Βακτηριακός άνθρακας, ωίδιο, Αφίδες, Θρίπες, Τετράνυχοι, Σκουλήκι του καλαμποκιού, Βρούχος των μπιζελιών, νηματώδεις κλπ.

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

Τα μπιζέλια περιέχουν πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά καθώς και ωφέλιμα φυτοχημικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα όσπρια (τα 100 g παρέχουν 81 kcal), και περιέχουν διαλυτές και μη διαλυτές φυτικές ίνες
Τα φρέσκα μπιζέλια είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος (τα 100g προσδίδουν 65 mcg φυλλικού ή το 16% της ΣΗΠ . Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στην σύνθεση του DNA στα κύτταρα. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν, ότι η πρόσληψη τροφίμων , πλουσίων  σε φυλλικό οξύ από εγκύους, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη  πιθανών ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα των νεογέννητων
Εκτός από φυλλικό οξύ, περιέχουν και πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι το παντοθενικό οξύ, η νιασίνη, η θειαμίνη και η πυριδοξίνη, αλλά επίσης και βιταμίνη Α.Η βιταμίνη Α  θεωρείται αναγκαία για  καλή όραση και για την διατήρηση της υγείας της βλεννώδους επιφάνειας των  μεμβρανών διαφόρων οργάνων του σώματος
Επιπλέον είναι  καλή πηγή πολλών μετάλλων, ωφέλιμων για τον οργανισμό, όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο
Τα φρέσκα μπιζέλια, είναι επίσης καλή πηγή, ασκορβικού οξέος (βιταμίνης C).  H βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό  αντιοξειδωτικό. Συμβάλλει στην δέσμευση των βλαβερών ελευθέρων ριζών και  βοηθάει την ενίσχυση  της καλής  λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Τα μπιζέλια περιέχουν φυτοστερόλες και συγκεκριμένα β-σιτοστερόλη, αλλά σε μικρές ποσότητες .
Περιέχουν βιταμίνη Κ,  για την οποία αναφέρεται, ότι μπορεί να παίζει  ρόλο στην σύνθεση της οστικής μάζας , προωθώντας την οστεοτροφική δραστικότητα. Έχει επίσης αναφερθεί, ότι μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του εκφυλισμού των νευρόνων  του εγκεφάλου και εξετάζεται ό πιθανός ευεργετικός της ρόλος σε σχετικές εκφυλιστικές νόσους,
Τα φρέσκα μπιζέλια, περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, όπως είναι η λουτεΐνη & η ζεαξανθίνη. Διερευνάται ο ρόλος αυτών των φυτοχημικών σε πιθανή πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα πεπτίδια  που περιέχονται στα πράσινα μπιζέλια, έχουν μειωμένη ικανότητα να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες, σε σχέση με την γλουταθειόνη. Έχουν όμως μεγαλύτερη ικανότητα από τα χηλικά μέταλλα και επίσης  παίζουν ρόλο στην παρεμπόδιση της οξείδωσης του λινολεϊκού οξέος.

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :