ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ

2013-03-25 11:38

1) ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :

Η φύτευση των παραφυάδων γίνεται τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και τον ξηρόφυτων Αύγουστο – Σεπτέμβριο όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του.

2) ΕΔΑΦΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

Oσον αφορά τις απαιτήσεις σε έδαφος, η αγκινάρα αναπτύσσεται και παράγει σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, ακόμη και σε ασβεστώδη και ελαφρώς αλκαλικά εδάφη. Παρόλα αυτά, αποδίδει καλύτερα σε βαθιά, γόνιμα, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη που καλλιεργούνται εύκολα. Υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία βοηθά σημαντικά στην εξασφάλιση σημαντικών αποδόσεων

3) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕς ΑΠΑΙΤΗΣΕΙς :

H αγκινάρα ευδοκιμεί σε περιοχές που έχουν κλίμα εύκρατο, δροσερό, με ήπιο χειμώνα. Oσο πιο ψυχρό είναι το κλίμα τόσο πιο όψιμη είναι η παραγωγή και τόσο πιο αργά συνεχίζεται προς το καλοκαίρι. Παγετοί που σημειώνονται νωρίς την καλλιεργητική περίοδο προκαλούν ζημιές στα φύλλα ενώ όψιμοι παγετοί μπορεί να προκαλέσουν ζημιές και στις ανθοκεφαλές. Oταν υπάρχει κίνδυνος παγετού, τα φυτά προστατεύονται με τεχνητή βροχή. Να προσθέσουμε ότι η αγκινάρα είναι ανθεκτική στους ισχυρούς ανέμους λόγω διαμόρφωσης του φυλλώματός της.

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

Η αγκινάρα είναι πολυετής καλλιέργεια που διαρκεί 3-4 χρόνια.

5) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥς :

 

6) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ :

Οι κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η Aσπρη Κιτίου, η οποία έχει δύο κλώνους, οι πρώιμες και οι όψιμες (Μαρτέζες), η Μαύρη Μάμμαρι, η Green Globe και η Blanc Macau. Οι κλειστές ανθοκεφαλές της Aσπρης Κιτίου καθώς και οι ποικιλίες Green Globe και Blanc Macau είναι κατάλληλες για εξαγωγή

 

7) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟς :

 

8) ΣΠΟΡΑ -ΦΥΤΕΥΣΗ :

Η καλλιέργεια της αγκινάρας διαρκεί 3-5 έτη γι’ αυτό η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να είναι προσεκτική.

Η εποχή εγκατάστασης της καλλιέργειας εξαρτάται από την εφαρμοζόμεν
η μέθοδο πολλαπλασιασμού. Στην περίπτωση της
χρησιμοποίησης σπόρου τότε η σπορά γίνεται σε σπορείο ή απευθείας στο χωράφι τους μήνες Ιανουάριο
-Απρίλιο. Εάν όμως πραγματοποιηθεί φύτευση παραφυάδων τότε η μεταφύτευση πραγματοποιείται τους φθινοπωρινούς μήνες μόλις τα φυτά έχουν αποκτήσει 25-35 εκ.
Στην περίπτωση των ξηροφύτων, το υπόγειο τμήμα χωρίζεται σε κομμάτια και φυτεύονται στο
χωράφι προς το τέλος του καλοκαιριού, όπου το φυτό βρίσκεται ακόμα σε λήθαργο.

9) ΠΟΤΙΣΜΑ :

Η αγκινάρα έχει ανάγκη από συχνές αρδεύσεις, οι οποίες ξεκινούν από τον Αύγουστο και τερματίζονται τον Απρίλιο.

Η ποσότητα του νερού σε κάθε άρδευση εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Για το πότισμα των αγκινάρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί τεχνητή βροχή, η καλύτερη μέθοδος όμως είναι με σταγόνες γιατί γίνεται εξοικονόμηση νερού

10) ΦΡΟΝΤΙΔΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ :

Η αγκινάρα είναι πολυετής καλλιέργεια και γι' αυτό πριν την εγκατάσταση μιας νέας φυτείας το έδαφος θα πρέπει να προετοιμαστεί σχολαστικά. Κατά τα επόμενα χρόνια της φυτείας κόβεται τον Ιούλιο, το υπέργειο ξυλοποιημένο τμήμα των φυτών και διακόπτεται ο λήθαργος με άρδευση στο τέλος Αυγούστου. Τα ξυλοποιημένα μέρη του φυτού πρέπει να απομακρύνονται από τη φυτεία γιατί αποτελούν εστία πολλαπλασιασμού εχθρών. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πραγματοποιείται αραίωμα των παραφυάδων όταν αποκτήσουν ύψος 25-35 εκ., καθώς και ένα μήνα αργότερα

Παράλληλα με το πρώτο αραίωμα γίνεται και το παράχωμα, εργασία κατά την οποία μαζεύεται χώμα γύρω από τη βάση του φυτού. Eχει ως σκοπό τη στήριξη του φυτού, την προστασία του λαιμού από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την άμεση επαφή με το νερό ενώ παράλληλα, τα θρεπτικά στοιχεία συσσωρεύονται κοντά στο ριζικό σύστημα.

11) ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ :

 

12) ΛΙΠΑΝΣΗ :

 

13) ΚΛΑΔΕΜΑ :

 

14) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ & ΑΠΟΔΟΣΕΙς :

Η συγκομιδή της αγκινάρας ξεκινά συνήθως τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Κόβετε τα άνθη της αγκινάρας πριν ανοίξουν.

Κατάλληλο στάδιο συγκομιδής θεωρείται όταν η ανθοκεφαλή έχει αποκτήσει εμπορεύσιμο μέγεθος, είναι τρυφερή, κλειστή και συμπαγής. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φυτών της ίδιας φυτείας όσον αφορά το χρόνο ωρίμανσης των ανθοκεφαλών όπως επίσης, και διαφορά στο χρόνο ωρίμανσης των ανθοκεφαλών του ίδιου φυτού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κλιμάκωση της παραγωγής που διαρκεί περίπου 3-4 μήνες. Η συγκομιδή επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 μέρες ή κάθε 15 μέρες όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Oσον αφορά την απόδοση, κάθε φυτό αγκινάρας παράγει από 5-10 εμπορεύσιμες ανθοκεφαλές ανάλογα με την ποικιλία, την ηλικία του φυτού, τη γονιμότητα του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές περιποιήσεις που δέχονται.

15) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟς :

 

16) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟς :

Σπορά αγκινάρας

Η σπορά της αγκινάρας, ξεκινά σπέρνοντας τους σπόρους εντός κλειστού χώρου. Βάλτε 2 σπόρους σε κάθε κουπάκι. Διατηρήστε τα κουπάκια με τους σπόρους σε ζεστό μέρος και με το χώμα υγρό μέχρι να βλαστήσουν. Η βλάστηση θα γίνει σε 7 έως 21 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Μεταφυτεύστε τα πιο δυνατά φυτάκια περίπου 2 εβδομάδες πριν τη τελευταία παγωνιά. Οι αγκινάρες θέλουν μία κρύα περίοδο (250 ώρες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου), πριν βγάλουν λουλούδια, αλλά δε θα επιβιώσουν μίας παγωνιάς.

Απόσταση φυτών αγκινάρας

Οι αγκινάρες θέλουν χώρο για να απλωθούν και αναπτυχθούν. Φροντίστε οι αγκινάρες να απέχουν μεταξύ τους περίπου 1 μέτρο.

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας με παραφυάδες

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού της αγκινάρας είναι με τις παραφυάδες που παράγει το ίδιο το φυτό. Οι παραφυάδες εμφανίζονται σα μικρά φυτά αγκινάρας, γύρω από το κεντρικό φυτό.

Ο Σεπτέμβριος, είναι ο καταλληλότερος μήνας για να αφαιρέσετε τις παραφυάδες και να τις μεταφυτεύσετε. Η αφαίρεση της παραφυάδας πρέπει να γίνει προσεκτικά για να μη πληγωθεί η ρίζα και το κεντρικό φυτό. Σκάψτε βαθιά και γύρω από την παραφυάδα ώστε να την αφαιρέσετε ευκολότερα. Θυμηθείτε ότι η παραφυάδα συνδέεται με το κεντρικό φυτό μέσω έντονου ριζικού συστήματος. Στο τελικό στάδιο της αφαίρεσης, θα πρέπει να κόψετε τις συνδετικές ρίζες.

Τοποθετήστε την παραφυάδα που αφαιρέσατε, σε ένα άλλο σημείο του κήπου ή χωραφιού, αφού πρώτα ανοίξετε μία τρύπα και ρίξετε μέσα σε αυτή λίπασμα (π.χ. κομπόστ ή άλλο εμπορικό). Βάλτε την παραφυάδα στην τρύπα και σκεπάστε τη ρίζα με χώμα. Ποτίστε καλά. Συνεχίζετε να ποτίζετε.

Τις πρώτες εβδομάδες, είναι πιθανό η νέα αγκιναριά να μοιάζει πολύ ταλαιπωρημένη. Να έχουν παραζώσει τα φύλλα της και να έχει χάσει τη ζωντάνια της. Μην απογοητευτείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό λόγω του στρες που δέχτηκε το φυτό. Μπορεί να πάρετε αγκινάρες από αυτό το φυτό ακόμη και τον πρώτο χρόνο.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος πολλαπλασιασμού της στην Κύπρο είναι με ξηρόφυτα. Προέρχονται από τις παραφυάδες ή από τη βάση του στελέχους παλιών φυτών μετά από τεμαχισμό. Η εκρίζωση των ξηροφύτων γίνεται τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Πρέπει να έχουν αρκετές ρίζες, 1-2 καλά αναπτυγμένους οφθαλμούς και να είναι απαλλαγμένα από ασθένειες.

17) ΑΣΘΕΝΕΙΕς :

Αφίδες-Πυραμείς-Σαλιγκάρια-Ωίδιo-Ίωση

 

18) ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ :

 

19) ΘΡΕΠΤΙΚΕς ΟΥΣΙΕς :

Ωμές ή μαγειρεμένες θεωρούνται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή, καθότι περιέχουν βιταμίνες A, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και φωσφόρο.

 

Η αγκινάρα εκτός των θρεπτικών της ικανοτήτων, έχει και αξιόλογες ιαματικές ιδιότητες. Και πρώτο, επειδή δε περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, δίνεται σα καλή τροφή στους σακχαροδιαβητικούς. Αφ ετέρου η πικρή
ουσία που περιέχει η αγκινάρα, η κιναρίνη, είναι αντιπυρετική.Αφέψημα δε ή εκχύλισμα της ρίζας και των από του στελέχους εκφυομένων φύλων της αγκινάρας έδωσε άριστα αποτελέσματα, χορηγηθέν σε υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.)
Ο Γάλλος ιατρός Brel, εφαρμόζοντας τη μέθοδο αυτή σε 60 ασθενείς, παρατήρησε αύξηση της διουρήσεως, κανονισμό της εντερικής λειτουργίας και υποχώρηση των από του ήπατος συμπτωμάτων, άλλοτε άλλη, μετά βελτιώσεως της γενικής καταστάσεως.
Και το μεν αφέψημα των φύλλων της αγκινάρας λαμβάνεται ψυχρόμε ζάχαρη σε δόση τριών ποτηριών την ημέρα, το δε υδροαλκοολικό εκχύλισμα σε καταπότια των 1
5 εκατοστών του γραμμαρίου έκαστο και σε δόση 8 τέτοιων καταποτίων ημερησίως.
Το έγχυμα της αγκινάρας σε λευκώ κρασί συνεστήθη κατά των ρευματισμών, της αρθρίτιδας, του ίκτερου, της χρόνιας διάρροιας και της λιθιάσεως.
Τα φύλλα χορηγούνται και γενικώς ως διουρητικά.
Λόγω της περιεχομένης τανίνης σε αυτή, η αγκινάρα και τα φύλλα είναι στυπτικά, τονωτικά και ενδείκνυται σε
φυματικούς.Από παλαιοτέρων χρόνων φημολογούντο οι αφροδισιακές ιδιότητες της αγκινάρας, γιατί αυτή εθεωρείτο και
θεωρείτε ότι κινεί την αφροδίσια ορμή.
Από πολλούς θεωρείται γαλακταγωγός και τα φύλλα τους δίνονται σαν τροφή στα ζώα και μάλιστα στις γαλακτοφόρους αγελάδες.Το κάτω μέρος των λεπύρων της αγκινάρας και η ανθοδόχη περιέχουν εκτός από άφθονες λευκωματοειδές ουσίες και
ινουλίνη, η τέφρα δε αυτής ίσως ίχνη μαγγανίου.
Η κιναρίνη που περιέχεται στα φύλλα είναι ουσία τοξική, που εκκρίνεται από το γάλα των φύλλων, καθιστά αυτό ερεθιστικόγια το στομάχι, προκαλεί εμετούς, κωλικούς κλπ.
 

20) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  :

 

Η προέλευση της αγκινάρας είναι από την Μεσόγειο με πιθανή χώρα
την Αλγερία.Οι αγριοαγκινάρες και οι κανονικές αγκινάρες
είναι φυτά αφρικανικής προέλευσης και έχουν μεγάλη ιστορία. Οι Ρωμαίοι τις εισήγαγαν από τις ισπανικές και
αφρικανικές επαρχίες τους. Για μερικούς αιώνες τα ίχνη της αγκινάρας χάνονται και ξαναβρίσ
κονται πια σε συνταγές
μαγειρικής από το Μεσαίωνα και μετά. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την αγκινάρα κινάρα, από το λατινικό Cynara. Το
επιστημονικό της όνομα Cynara
scolimus προέρχεται κατά συνέπεια από τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά. Η αραβική
ονομα
σία harsuafa έχει επηρεάσει το σχηματισμό των ονομάτων του φυτού στις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες. Η πιο αρχαία
ονομασία είναι προφανώς η ισπανική cachofa. Πράγματι η θριαμβευτική επιστροφή της αγκινάρας στην Ευρώπη ύστερα από
τη μακρόχρονη μεσαιωνική λήθη
, έγινε χάρη στους Άραβες, οι οποίοι την επανεισήγαγαν όπως και πολλά άλλα τρόφιμα στη
Ισπανία.