καλέντουλα

2013-01-27 13:16

Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.


Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

 

Καλεντούλα | Calendula Arvensis

Γνωστό και ως νεκρολούλουδο

Ιδιότητες:
Είναι φυτό αντισηπτικό, εφιδρωτικό, κατά των τσιμπημάτων των μελισσών και της σφήκας. Πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες κατά της γήρανσης.

Τα άνθη του είναι καθαρτικά, κατά των σπασμών, εμμηναγωγά ενώ όταν μουσκέψουν σε λάδι μπορούν να δώσουν μία αλοιφή θεραπευτική των πληγών.

Μπάνιο με Καλεντούλα ξεκουράζει τα πόδια.

Έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες κατά της ακμής.

Που τη συναντάμε:
Συναντάται πολύ συχνά ως αυτοφυές στην Ελλάδα

Καλεντούλα:
Φυτό μονοετές ή διετές, ύψους 20-60 εκ. και άνθη κίτρινα ή ποροκαλί Δεν αυτοφύεται αλλά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό στους κήπους σε όλη την Ελλάδα.

Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα και σε χωράφια φτωχά-μέτριας γονιμότητας, ξηρικά ή ποτιστικά. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται σε σπορείο.

Η μεταφύτευση γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε αποστάσεις 30-40 επί 50-60 εκ. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα άνθη συλλέγονται λίγο πριν από το άνοιγμά τους.

Είναι φυτό φαρμακευτικό και καλλωπιστικό.

ΠΗΓΗ bemary.com/gourmary/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η καλέντουλα είναι ένα μικρό φυτό μονοετές που τα άνθη του με έντονο, γλυκό πορτοκαλί χρώμα, μοιάζουν με μικρές μαργαρίτες! Η φαρμακευτική (officinalis) έχει λίγο μεγαλύτερα άνθη. Υπάρχει και η καλλωπιστική με ακόμα μεγαλύτερα πορτοκαλί λουλούδια για τα οποία άλλωστε και καλλιεργείται. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της καλέντουλας, που υπάρχουν στα άνθη και στα φύλλα, είναι γνωστές από τις βοτανολογίες του 12ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στη δερματολογία για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιακή, επουλωτική και αντισηπτική της δράση κυρίως σε θεραπευτικές αλοιφές και βάμματα (αλκοολικά διαλύματα).

Ευεργετικό φυτό αυτό το λουλούδι, με σημαντικές ιδιότητες που ανακουφίζουν και θεραπεύουν. Καθαρίζει το αίμα και διεγείρει την κυκλοφορία. Ηρεμεί τους σπασμούς του στομάχου, τις φλεγμονές του παχέος εντέρου και τις ηπατικές διαταραχές. Εξωτερικά θεραπεύει ανοιχτές πληγές, κιρσούς, συρίγγια και κρυοπαγήματα. Δρα αποτελεσματικά σε μολύνσεις και μυκητιάσεις γυναικολογικής φύσεως, σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας (δόντια, ούλα, λαιμός) και σε μύκητες των ποδιών.

ΠΗΓΗ www.cumaea.gr/%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ομοιόμορφη άνθηση με μεγάλα άνθη σε φωτεινά πορτοκαλο-κίτρινα χρώματα

Ιδανικό φυτό για κήπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες

Οι μέλισσες την επισκέπτονται για συλλογή γύρης

[box] Οι πρώτοι Χριστιανοί την αποκαλούσαν  “Mary’s Gold” – χρυσάφι της Μαρίας – και την τοποθετούσαν δίπλα στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας.

Η καλέντουλα ήταν ένα από τα πιο ιερά λουλούδια της αρχαίας Ινδίας. Σχημάτιζαν γιρλάντες δένοντας με σπάγκο μίσχους καλέντουλας και κεφάλια λουλουδιών και τα τοποθετούσαν γύρω από το λαιμό των ιερών αγαλμάτων.

Το όνομα του φυτού στα λατινικά, συμβολικά, σημαίνει την αρχή κάθε ρωμαϊκού μήνα, γιατί το φυτό ανθίζει τις πρώτες μέρες του κάθε μήνα!

Το λουλούδι της καλέντουλας στρέφει το κεφάλι προς τον ήλιο ακολουθώντας την πορεία του, γι’ αυτό μερικές φορές αποκαλείται “νύφη του καλοκαιριού”.

Στη γλώσσα των λουλουδιών, το λουλούδι της καλέντουλας συμβολίζει τη λαμπρότητα της νίκης![/box]

 

Ιδιότητες:

- Δυναμώνει την καρδιά

- Το τσάι καλέντουλας χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ενδείκνυται και για γαστρεντερικές διαταραχές.

- Κομπρέσες με τσάι ή αραιωμένο βάμμα μπορούν να θεραπεύσουν πληγές που επουλώνονται δύσκολα, μολύνσεις των νυχιών, εγκαύματα, αποστήματα, ουλές και έλκη των κνημών.

- Οι γαργάρες με τσάι βοηθούν σε περίπτωση στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας.

- Κατά των ρυτίδων και της ακμής

- Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα

- Επουλώνει τσιμπήματα, κοψίματα και πληγές

- Κατά των τσιμπημάτων της σφήκας και των μελισσών

- Ως κρέμα ή έλαιο σταματά την εξωτερική αιμορραγία, κάνει καλό σε μωλωπισμούς, μέχρι και σε διαστρέμματα.

- Αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά

- Δίνει ελαστικότητα και ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά

- Θεωρείται ιδανικό λάδι για όλα τα μασάζ αρωματοθεραπείας, Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα ενδείκνυται για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες

- Σε μπάνιο ξεκουράζει τα πόδια

- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρεφικό λάδι.

 

Την παρασκευάζουμε ως έγχυμα/τσάι:

Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1-2 κουταλάκια του τσαγιού και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά

Ανακούφιση από την ακμή:
Πλένουμε το πρόσωπο μας με έγχυμα/τσάι καλέντουλας και το αφήνουμε  να στεγνώσει στο δέρμα

Σαν αιθέριο έλαιο:

5-10 σταγόνες στο νερό του μπάνιου για την νευρική ανησυχία και την κατάθλιψη

Για το έκζεμα:
Ρίχνουμε 2 κουταλιές ξερά άνθη σε μισό λίτρο βραστό νερό. Αφήνουμε  να κρυώσει. Κάνουμε κομπρέσες. Καλό είναι να τις διατηρούμε συνέχεια βρεγμένες για 1 ώρα (τόσο πρέπει να μείνουν πάνω στην προβληματική περιοχή).

 

[box] Λάδι καλέντουλας: Για την παρασκευή του λαδιού της θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Μπορούμε ν’ αγοράσουμε  ένα γλαστράκι καλέντουλας και να κόβουμε από εκεί άνθη κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε λάδι. Έτσι και την προέλευση από τα άνθη θα γνωρίζουμε, αλλά και θα μας βγαίνει πιο οικονομικό!  Ανθίζει από τα τέλη της Άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου.

Η αναλογία είναι: 1 μέρος βοτάνου σε 4 μέρη λαδιού. Τοποθετούμε τα άνθη σε ένα βαζάκι και συμπληρώνουμε με λάδι. Κλείνουμε καλά, ανακινούμε και τοποθετούμε σε μέρος όπου το βλέπει ήλιος. Το αφήνουμε για 1 μήνα περίπου ανακινώντας συχνά. Μετά το σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο βαζάκι. Διατηρείται σε μέρος σκιερό και δροσερό για ένα περίπου χρόνο.

ΠΗΓΗ  www.soulme.gr/category-3-alchemies/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%B7-%CE%BD%CF%8D%CF%86%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καλέντουλα

  • Καλλιεργείται σε όλα τα κλίματα, ως ετήσιο φυτό, κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου κάθε περιοχής. Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασίες πάνω από 18ο C, αλλά αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες καύσωνος του καλοκαιριού, όταν το έδαφος έχει επαρκή υγρασία. Αποδίδει καλύτερα σε πλήρη ηλιοφάνεια. Άριστο pH εδάφους είναι οι τιμές 6,0-7,0. Το φυτό δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις στη λίπανση, αντιδρά θετικά σε μικρές ποσότητες οργανικής λίπανσης, αλλά και ανόργανης και προτιμά αμμοπηλώδη εδάφη καλά στραγγιζόμενα. Η καλλιέργεια της καλέντουλας απαιτεί κανονικές αρδεύσεις και μπορεί να αξιοποιήσει και τα πιο άγονα χωράφια, με προσθήκη ενός έως δύο τον. χωνεμένης κοπριάς ανά στρέμμα. Καθόσον οι συνολικές απαιτήσεις της καλέντουλας σε λιπαντικά στοιχεία ανά στρέμμα είναι 4-8 μονάδες Ν, 2,5-5 μονάδες P2O5 και 3,55-7 μονάδες K2 O.

  • Η καλεντούλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Ο σπόρος είναι αρκετά μεγάλος, περίπου 50-60 σπόροι ανά γρ.