Γλυκόριζα

2013-01-26 13:08

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για κάθε ιατρικό θέμα που αφορά την υγεία σας, ο μόνος αρμόδιος  για να σας συμβουλεύσει είναι ο προσωπικός σας ιατρός.

 

 

 

Η γλυκόριζα αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3ο αιώνα π.Χ. ως φάρμακαο για το άσθμα. Το όνομα προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει γλυκιά ρίζα, φυσικά λόγω της γεύσης. Προέρχεται από τη νότια Ευρώπη, Αίγυπτο και μέρη της Ασίας. Καλλιεργείται πλέον παντού στην Ευρώπη εκυός της Σκανδιναβίας καθώς και σε Αμερική, Αυστραλία, Κίνα. Λέγεται οτι ο Ναπολέων μασούσε κομμάτια γλυκόριζας. Η γλυκόριζα είναι θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Αυτές είναι που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Οι βλαστοί του φυτού είναι όρθιοι, ραβδωτοί, ισχυροί και χνουδωτοί, τα φύλλα είναι πτεροειδή, τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώμα κυανό και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Τη γλυκόριζα την συναντούμε σε μεγάλες αποικίες σε χαμηλό υψόμετρο και σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα. Βότανο γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην κινέζικη ιατρική την χρησιμοποιούν εδώ και 3000 χρόνια. Η γλυκόριζα είναι μαλακτικό, εμετικό και με ήπια χαλαρωτική δράση. Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ολόκληρη η ρίζα, σε κομματάκια ή σε σκόνη. 

 

Συστατικά γλυκόριζας:

-ΓΛΥΚΥΡΙΖΙΝΗ
-ΤΑΝΝΙΝΗ
-ΓΛΥΚΟΖΗ
-ΚΑΛΑΜΟΣΑΚΧΑΡΟ
-ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΙΚΟ ΟΞΥ
-ΓΛΥΚΥΡΙΤΙΝΗ
-ΑΛΑΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ, ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ
-ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗ
-ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ (ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ)
-ΕΛΑΙΑ
-ΚΕΤΟΝΕΣ
-ΚΟΥΜΑΡΙΝΕΣ

Θεραπευτικές ιδιότητες γλυκόριζας:

Ο χυμός από τις ρίζες δίνει την εμπορική γλυκόριζα. Χρησιμοποιείται για την κάλυψη της δυσάρεστης γεύσης άλλων φαρμάκων ή για τn δική της κατευναστική επίδραση στον επίμονο βήχα. Η αποξηραμένη ρίζα, αφού αφαιρεθεί ο πικρός φλοιός της, συστήνεται για κρυολογήματα, ερεθισμένο λαιμό και βρογχικό κατάρρου. Η γλυκόριζα είναι ήπιο υπακτικό. Μειώνει τα επίπεδα των οξέων του στομάχου, ανακουφίζοντας έτσι από τις καούρες. Έχει σημαντική ικανότητα να θεραπεύει τα έλκη του στομάχου , επειδή επικαλύπτει με προστατευτική γέλη τα τοιχώματα. Διευκολύνει επίσης τις κινήσεις του παχέος εντέρου. Αυξάνει τη ροή τns χολής και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιφλεγμονώδες, επενεργεί στα επινεφρίδια, είναι αντισπασμωδικό και ήπιο υπακτικό. Το βότανο είναι ωφέλιμο σε προβλήματα σπλήνας, γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους, κολικούς και πρωτοπαθή αδρενοκορτικοειδική ανεπάρκεια. Έχει θετική δράση σε βρογχική καταρροή, βρογχίτιδα, πνευμονία και βήχα. Επίσης, επενεργεί θετικά σε προβλήματα στρες. Σε προβλήματα αρθρίτιδας όπου λαμβάνονται κορτικοειδή σκευάσματα, βοηθά για την καλύτερη λειτουργία των επινεφριδίων. Είναι διουρητική και συστήνεται κατά του διαβήτη και της χοληστερίνης.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ
ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
ΑΣΘΜΑ
ΓΑΣΤΡΙΚΑ ΕΛΚΗ
ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ CROHN
ΑΕΡΟΦΑΓΙΑ
ΔΥΣΠΕΨΙΑ
ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ
ΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΝΕΦΡΟ
ΥΠΕΡΚΑΛΙΑΙΜΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΠΑΤΟΣ
ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ
ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΟ
ΥΔΡΩΠΙΚΙΑ
ΒΑΡΙΑ ΜΕΛΓΧΟΛΙΑ
ΑΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΙΑ
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
ΥΠΕΡΠΡΟΛΑΚΤΙΝΑΙΜΙΑ
ΕΡΠΗΣ
ΜΕΙΩΣΗ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ
ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Τρόποι χρήσης γλυκόριζας:

Αφέψημα: Σιγόβρασε 30 γρ. γλυκόριζας επί 20 λεπτά σε 2 κούπες νερό. Πάρε τρεις ή τέσσερις φορές τη μέρα από 1/4 της κούπας. Μπορείς να προσθέσεις την ίδια ποσότητα και σε άλλου είδους τσάι ή αφέψημα.

Χαλαρωτικό: 1 κουταλάκι του τσαγιού σκόνη γλυκόριζας αναμειγμένη με ζάχαρη.

Γλυκόριζα για τη γαστρίτιδα και τα προβλήματα με το στομάχι:

Για τη ρύθμιση πεπτικών προβλημάτων μάσησε την αποξηραμένη ρίζα.

Ένα από τα πιο δραστικά αφεψήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας είναι η γλυκόριζα. Το βότανο αυτό παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματά του, περιορίζοντας τις εκκρίσεις των οξέων. Για να το παρασκευάσετε, θα αναμείξετε σε 1/2 λίτρο βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης, θα την αφήσετε για 10 λεπτά και ύστερα θα τη σουρώσετε. Πίνετε αυτό το τσάι κρύο, 2-3 φορές τη μέρα πριν από τα γεύματα

Αντενδείξεις στη χρήση γλυκόριζας και παρενέργειες από τη λήψη γλυκόριζας:

Η γλυκόριζα δεν πρέπει να παίρνεται από υπερτασικά άτομα.

Λήψη μεγάλων δόσεων και παρατεταμένη διάρκεια χρήσης γλυκόριζας, μπορεί να ευθύνεται για:  ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ, ΜΥΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΤΟΞΙΚΗ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΟΙΔΗΜΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ, ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ, ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ, ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΝΑΤΡΙΟΥ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΛΙΟΥ, ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ, ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ, ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ, ΧΑΠΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ, ΑΝΤΙΣΥΛΛΥΠΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ, ΛΙΘΙΟ, ΙΝΤΕΡΦΕΡΟΝΗ, ΚΑΘΩς ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΟΤΑΝΑ Η ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΘΥΡΟΤΟΞΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΕΓΛΥΜΟΣΥΝΗ, ΘΗΛΑΣΜΟ

 

ΠΗΓΗ  www.topsites.gr/out.php?link=4619&l=1

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γλυκύρριζα

  • Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ριζώματα και παραφυάδες. Τα σπορόφυτα ετοιμάζονται Φεβρουάριο -Μάρτιο σε θερμοκήπιο και κατόπιν όταν τα φυτά είναι έτοιμα μεταφυτεύονται στο χωράφι. H μεταφύτευση να γίνεται καλύτερα μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και όχι αργότερα από τις 20 Μαΐου.

  • Από άποψη εδάφους όλα τα είδη ευδοκιμούν σε χαλαρά αμμουδερά και υγρά εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία. Η γλυκύρριζα απαιτεί αραιά αλλά πολύ καλά ποτίσματα (50-70 χιλιοστά τη φορά).

  • Η συγκομιδή των ριζών γίνεται το φθινόπωρο, το τρίτο ή το τέταρτο έτος της φυτείας. Συγκομίζονται όλα τα υπόγεια μέρη του φυτού, σκάβοντας σε βάθος 60-90 εκ. γύρω από το φυτό. Οι περισσότερες ρίζες και ριζώματα βρίσκονται μέχρι το βάθος των 60 εκ. Τα επιφανειακά ριζώματα είναι καλύτερης ποιότητας Η συγκομιδή μπορεί να συνεχισθεί έως το τέλος Μαρτίου πριν βγουν οι νέοι βλαστοί, διότι μέχρι τότε οι ρίζες έχουν καλή ποιότητα επειδή είναι χυμώδεις.

  • Η απόδοση είναι μέχρι 2 έως 2,5 τόνους στο στρέμμα. Οι ρίζες πλένονται, καθαρίζονται, ξηραίνονται, τεμαχίζονται σε μικρά τμήματα και συσκευάζονται για να πωληθούν αργότερα ως έχουν, ή μεταφέρονται σε εργοστάσια για την κατεργασία τους σε διάφορα προϊόντα που παραλαμβάνονται από το χυμό των ριζών