Βασιλικός

2013-01-26 13:43

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για κάθε ιατρικό θέμα που αφορά την υγεία σας, ο μόνος αρμόδιος  για να σας συμβουλεύσει είναι ο προσωπικός σας ιατρός.

 

 

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο και ιδιαίτερα τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές, που συλλέγονται κατά το διάστημα της άνθησης, ξεραίνονται στη σκιά, γίνονται στη συνέχεια σκόνη και φυλάγονται τελικά μέσα σε κουτιά, για να χρησιμοποιηθούν για φαγητό ή ως φτερνιστικό φάρμακο. Γενικά, ο βασιλικός , που διατηρεί πάντα την ωραία κι ευχάριστη μυρωδιά του, διεγείρει το στομάχι, τον οργανισμό γενικά, ως τονωτικό, και αυξάνει τη θερμοκρασία (όπως άλλωστε και όλα τα Χειλανθή - φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι κτλ.). Επιπλέον, είναι σπασμολυτικό του πεπτικού, αντιφυσητικό και γαλακτοπαραγωγικό.
Ακόμα, καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, είναι διουρητικό και αξιόλογο κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας, τονώνει την αναπνοή , είναι αντιγονορροϊκό.
Τέλος, είναι εφιδρωτικό , αντισηπτικό και αποχρεμπτικό φυτό, καθώς και κατά των αερίων και του πονοκεφάλου. Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως αρωματικό ενώ μια γλάστρα με βασιλικό μπροστά στο παράθυρο μας απομακρύνει τις μύγες και τα κουνούπια .

 

ΠΗΓΗ  www.topsites.gr/out.php?link=4619&l=1