ΣΤΕΒΙΑ

2012-12-13 19:09

Στέβια, η Νέα Ζάχαρη!

 


Στέβια, η Νέα Ζάχαρη!



Βήμα προς βήμα



 • tι είναι όμως η στέβια..

  Η Στέβια, Stevia Rebaudiana, είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείτε, κατά κόρον, στη Βραζιλία και στην Παραγουάη. Αποτελεί δε, την πιο διαδεδομένη φυσική γλυκαντική ουσία στην Νότια Αμερική, η κατανάλωση της στέβιας έχει εδραιώθεί σε όλη τη Νότια Αμερική από το 1800! Το όνομά της το πήρε από τον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus, όπου ανακάλυψε.."το γλυκό χορτάρι"!

  Το φυτό στέβια συγγενεύει με βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα.

  Ποια είναι η συστασή της

  Το φυτό στέβια περιέχει μια ουσία την στεβιόζη ή στεβιόλη και έχει μέχρι και έχει 30 με 45 φορές, Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά στοιχεία του, δεν αποδίδουν ενέργεια-θερμίδες και δεν περιέχουν υδατάνθρακες! Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι το συστατικό που την ξεχωρίζει από κάθε άλλη γλυκαντική ουσία φυσική ή χημική!

  Το 1931 οι χημικοί Bridel και Lavielle απομόνωσαν τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβιας.
  Οι ουσίες αυτές ονομάστηκαν στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη-Α και είναι 200 με 300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, σταθερά στην θερμότητα, σε διαφορετικά pH και δεν αποικοδομούνται!

  Στέβια, η Νέα Ζάχαρη! uncategorized

 • Πως συλλέγεται η στέβια
  Τα φύλλα της στέβια ξηραίνονται, αμέσως μετά εμβαπτίζονται σε νερό, έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα γλυκά συστατικά, κατόπιν απομονώνονται με διάφορες τεχνικές και καθαρίζονται, μέχρι να προκύψει το επιθυμητή ύλη.

  Πως να χρησιμοποιήσετε την στέβια
  Η στέβια μπορεί να αντικαταστήσει κάθε είδους ζάχαρη, αντικαθιστά επάξια κάθε φυσική και χημική γλυκαντική ουσία.
  Χρησιμοποιείστε την στέβια στην παρασκευή γλυκών, φαγητών, ροφημάτων, ποτών, αναψυκτικών, μαρμελάδων καθώς αντέχει ως και 200°C Κελσίου!
  Επίσης σε κάθε τύπου διαιτητική, ειδική και προσεγμένη διατροφή και ενδείκνυται ιδιαίτερα αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης!

  Στέβια, η Νέα Ζάχαρη! uncategorized
5 Καυτά Ερωτήματα για την Στέβια!

Είναι η στέβια ασφαλές και εγκεκριμένο προϊόν;

H Ευρωπαϊκή Ένωση και η αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχουν εγκρίνει τους γλυκοζίτες στεβιόλης ως απόλυτα αβλαβείς για την υγεία! Η αποδεκτή ημερήσια λήψη 4 mg/kg σωματικού βάρους. Ήδη από το 2005 έχει επιτραπεί η κυκλοφορία της στέβια, ως διατροφικό συμπλήρωμα και κατάλληλη την χρήση της σε τρόφιμα και καλλυντικά!

Τι πρέπει να γνωρίζω για την αγορά και την χρήση της στέβιας;

Η στέβια διατίθεται στην αγορά σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες και σε δισκία. Κάθε προϊόν της στέβια έχει διαφορετική συνιστώμενη χρήση, ιδιαίτερα για τους διαβητικούς αλλά διαφορετική συμπεριφορά στις θερμοκρασίες. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανάλογα με την την καθαρότητα, την τυποποίηση, τη μορφή και την ποιότητα! Ενημερωθείτε οπωσδήποτε διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, πριν την επιλογή αγοράς!

Είμαι διαβητικός, μπορώ να χρησιμοποιήσω στέβια;

Στην αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα γλυκοζιτών στέβιας που περιέχουν διάφορες ουσίες, όπως η μαλτοδεξτρίνη, η οποία απαγορεύεται να καταναλώνεται από τους διαβητικούς! Θα πρέπει λοιπόν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στην περίπτωση διαβήτη και να επιλέγετε σκευάσματα στέβιας μόνο με ερυθριτόλη! Παρόλαυτά πάντα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για την ποσότητα που επιτρέπετε καταναλώσετε!

Η χρήση της στέβιας βοηθά στην δίαιτα;

Αν κάνετε δίαιτα ή προσέχετε την διατροφή σας, η στέβια είναι το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό προϊόν, για να εντάξετε την απαγορευμένη ως τώρα γλύκα στο διαιτολόγιό σας, η απουσία υδατανθράκων είναι γεγονός! Η στέβια περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη θερμίδων και συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των επιπλέον κιλών! Βέβαια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η στέβια να θεωρηθεί ως προϊόν αδυνατίσματος!

Η χρήση της στέβιας ωφελεί τον οργανισμό;

- Με την στέβια το pH τυ στόματος παραμένει σε φυσιολογικό επίπεδο ενώ τα δόντια δεν προσβάλλονται από οξέα.
- Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες Β, νιασίνη, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και φυτικές στερόλες.
- Δεν προσδίδει υδατάνθρακες και δεν επηρεάζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα!

Μην διστάσετε λοιπόν να εντάξετε την στέβια στην διατροφή σας σε κάθε της μορφή, όπως και να το σκεφτείτε είναι ασφαλής, χωρίς τοξικές παρενέργειες πολύ πιο "αγνή" και ωφέλιμη από την κοινή ζάχαρη, καθώς 1 κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα στέβιας αποδίδει ισάξια γλυκαντική ικανότητα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και κυρίως έχει 0 θερμίδες!

Πάντα όμως θα πρέπει να έχετε υπόψιν, ειδικά σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή σχετικά με την διατροφή, οτι πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για την χρήση της στέβιας σχετικά με τα υποπρόϊόντα της και την ποσότητα καθημερινής χρήσης!



πηγη     https://www.funkycook.gr/stevia/





Στέβια, η Νέα Ζάχαρη! uncategorized

Φυτικό γλυκαντικό, αντικαθιστά πλήρως τη ζάχαρη,
εξαιρετική γεύση, ιδανικό για όλη την οικογένεια..
Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα θαμνώδες φυτό, ενδημικό της Παραγουάης.  Είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae και συγγενεύει με διάφορα βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδιo, το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα. Οι γλυκές ιδιότητες των φύλλων της ήταν γνωστές για αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής, όπως στη φυλή Γκουαράνι της Παραγουάης, που φαίνεται να χρησιμοποίησε πρώτη τα φύλλα του φυτού για να γλυκάνει ροφήματα βοτάνων. Από το 1800 η κατανάλωση της στέβιας εδραιώθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική, όπως τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Το όνομα στέβια προέρχεται από τον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus που την ανακάλυψε. Το 1899 ο Σουηδός βοτανολόγος Moises Santiago Bertoni που εργαζόταν στην ανατολική Παραγουάη περιέγραψε λεπτομερώς το φυτό και τις γλυκαντικές του ιδιότητες. Εξαιτίας της γλυκιάς του γεύσης η στέβια έχει πολλά ονόματα όπως μελόφυλλο (honey leaf), γλυκό φύλλο της Παραγουάης, γλυκό φύλλο, γλυκό βότανο, πράσινος χρυσός κλπ. Για αιώνες, η φυλή Γκουαρανί της Παραγουάης χρησιμοποιούσε τη στέβια, την οποία καλούσ (�γλυκό βότανο�) ως γλυκαντικό σε ροφήματα (verba mate) και φαρμακευτικά τσάγια ή για να θεραπεύσουν, όπως πίστευαν, την καούρα και άλλες ασθένειες.
Στα φύλλα του φυτού στέβια περιέχονται γλυκοζίτες στεβιόλης. Πρόκειται για γλυκές φυσικές ουσίες και μπορούν να θεωρηθούν ως φυτικά συστατικά. Υπάρχουν πολλά είδη γλυκοζιτών στεβιόλης, όπως οι Rebaudioside A, Stevioside, Rebaudioside B, C, D, F, Steviolbioside, Rubusoside και Dulcoside A. Οι γλυκοζίτες αυτοί εκχυλίζονται με ειδική επεξεργασία, απομονώνονται και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη και συγκεκριμένα στεβιοσίδη και ρεμπαουδισίδη είναι 200-300 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη. Τα γλυκαντικά που στηρίζονται στη στέβια είναι φυσικά γλυκαντικά, εναλλακτικά της ζάχαρης και των συνθετικών γλυκαντικών ουσιών.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ�ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ�
ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΘΕΡΜΙΔΕΣ � ΜΗΔΕΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης, και επιπλέον δεν περιέχει ευαπορρόφητους υδατάνθρακες. Είναι κατάλληλη επιλογή για όσους επιθυμούν ή χρειάζεται να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, επιτρέποντας έτσι σε όσους θέλουν ή χρειάζεται να αποφεύγουν τη χρήση ζάχαρης, να απολαμβάνουν τρόφιμα και ποτά με γλυκιά γεύση. Επομένως μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα γλυκαντικά με Μηδενικές θερμίδες μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους, αφού μειώνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της δίαιτας και διατηρούν την ευχαρίστηση στο διαιτολόγιο βοηθώντας τους ανθρώπους να μείνουν πιστοί στη δίαιτά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Μεταβολίζεται στον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης. Έχει ουδέτερη δράση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος και πρακτικά μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση του γλυκαντικού στέβια δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και είναι καλά ανεκτό από άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) για διάστημα 16 εβδομάδων (122 άντρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2) δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Το εκχύλισμα στέβιας δεν είχε καμία επίδραση στη γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη, στα λιπίδια αίματος και το πεπτίδιο C. Δεν έχει καμία επίδραση σε ανθρώπους με φυσιολογική και χαμηλή συστολική πίεση ή ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση.
ΑΝΤΙ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ � ΑΝΤΙ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΟ
ΔΕΝ καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν βλάπτει τις άμυνες εναντίον μεταδοτικών ασθενειών, ΔΕΝ αναστατώνει τις οργανικές συγγένειες του �σώματος� προκαλώντας ανεπάρκειες χρωμίου και χαλκού ΔΕΝ επηρεάζει την δομή τουDNA και δεν τρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ΔΕΝ προκαλεί πρόωρη γήρανση καθώς δεν αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες και δεν αλλάζει τη δομή του κολλαγόνου. ΔΕΝ ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας: Απάντηση μας δίνει το δημοσίευμα στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς",  που αναφέρει ότι, η τερηδόνα εκδηλώνεται όταν τα βακτήρια που επιστρώνουν τα δόντια, καταναλώνουν τα απλά σάκχαρα των τροφίμων δημιουργώντας ένα οξύ που καταστρέφει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών την  αδαμαντίνη. ΔΕΝ  κάνει το σάλιο όξινο, δεν φθείρει τα δόντια, και δεν δημιουργεί περιοδοντικές ασθένειες καθώς και ασθένειες των ούλων, ΔΕΝ ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ  ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΥΣ.
ΔΕΝ προκαλεί αύξηση της αδρεναλίνης, υπερδραστηριότητα, ανησυχία, αδυναμία συγκέντρωσης, και ιδιοτροπίες στα παιδιά. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη ΔΕΝ μπορεί να ελαττώσει την ικανότητα μάθησης, να επηρεάσει την εχθρικότατα των παιδιών και να προκαλέσει μαθησιακές διαταραχές, ΔΕΝ συμβάλλει στο έκζεμα των παιδιών, ΔΕΝ αφυδατώνει τα νεογέννητα. ΔΕΝ προκαλεί τοξαιμία στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, ΔΕΝ προκαλεί ορμονικές διαταραχές μεταβάλλοντας τα σήματα των ορμονών.
Τα φύλλα στης στέβιας περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο,

 σελήνιο, ψευδάργυρο ) βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθεραπευτικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές

 στερόλες.
ΔΕΝ προκαλεί τροφικές αλλεργίες και ΔΕΝ υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον οργανισμό του

 ανθρώπου και επομένως είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Γεωργίας (Joint Expert
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: ΡΟΦΗΜΑΤΑ (ΖΕΣΤΑ- ΚΡΥΑ) � ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ � ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΔΕΝ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ
 
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΗΓΗ eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0205:01:EL:HTML

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1131/2011 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2011 , για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους γλυκοζίτες στεβιόλης Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 295 της 12/11/2011 σ. 0205 - 0211


 

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1131/2011 της Επιτροπής

της 11ης Νοεμβρίου 2011

για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους γλυκοζίτες στεβιόλης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων [1], και ιδίως το άρθρο 10 και το άρθρο 30 παράγραφος 5,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 θεσπίζει κοινοτικό κατάλογο προσθέτων τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε τρόφιμα και τους όρους χρήσης τους.

(2) Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (στο εξής η "Αρχή") αξιολόγησε την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης, που εκχυλίζονται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana Bertoni, ως γλυκαντικού και διατύπωσε τη γνώμη της στις 10 Μαρτίου 2010 [2]. Η "Αρχή" καθόρισε ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ) για τους γλυκοζίτες στεβιόλης τα 4 mg/kg σωματικού βάρους, εκφραζόμενη ως ισοδύναμα στεβιόλης. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις για την έκθεση στους γλυκοζίτες στεβιόλης τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, είναι πιθανό αυτή η ΑΗΠ να ξεπεραστεί στα μέγιστα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης.

(3) Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της Αρχής, οι αιτούντες υπέβαλαν, τον Σεπτέμβριο του 2010, αναθεωρημένα επίπεδα χρήσης για τα οποία ζητήθηκε η γνώμη της Αρχής. Τον Ιανουάριο του 2011 δημοσιεύθηκε δήλωση για την αξιολόγηση της έκθεσης στα νέα επίπεδα [3]. Παρά τα αναθεωρημένα επίπεδα χρήσης, το συμπέρασμα ήταν πολύ παρόμοιο, δηλαδή ότι τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά η ΑΗΠ μπορεί να ξεπεραστεί για καταναλωτές υψηλού βαθμού πρόσληψης. Οι βασικοί συνεισφέροντες στη συνολική αναμενόμενη έκθεση στους γλυκοζίτες στεβιόλης είναι τα μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά (αναψυκτικά).

(4) Παράλληλα με την εξέταση της ανάγκης για τη διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων με μειωμένη ενεργειακή αξία, πρέπει να εγκριθεί η χρήση γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικών σε κατάλληλα ανώτατα επίπεδα χρήσης. Συνεκτιμώντας την πιθανή σημαντική συμβολή των αναψυκτικών στην πρόσληψη γλυκοζιτών στεβιόλης, πρέπει να θεσπιστεί μείωση του επιπέδου χρήσης για αρωματισμένα ποτά, σε σύγκριση με τα προηγουμένως προτεινόμενα επίπεδα χρήσης που εξετάστηκαν από την Αρχή.

(5) Η Επιτροπή θα ζητήσει από τους παραγωγούς και τους χρήστες γλυκοζιτών στεβιόλης πληροφορίες για την πραγματική χρήση των προσθέτων τροφίμων μετά την έγκρισή της. Η Επιτροπή θα θέσει αυτές τις πληροφορίες στη διάθεση όλων των κρατών μελών και θα ζητήσει από την Αρχή, κατά περίπτωση, να διενεργήσει νέα αναλυτικότερη εκτίμηση της έκθεσης, συνεκτιμώντας τις πραγματικές χρήσεις των γλυκοζιτών στεβιόλης στις διάφορες υποκατηγορίες των τροφίμων και την κατανάλωση των κανονικών τροφίμων συγκριτικά με τα τρόφιμα με μειωμένη ενεργειακή αξία.

(6) Στη γνώμη της Αρχής, η ΑΗΠ των γλυκοζιτών στεβιόλης εκφράζεται ως ισοδύναμα στεβιόλης. Η έκθεση σε γλυκοζίτες στεβιόλης μέσω της διατροφής εκφράστηκε επίσης ως ισοδύναμα στεβιόλης. Επομένως, είναι σκόπιμο τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα χρήσης να εκφράζονται επίσης ως ισοδύναμα στεβιόλης. Τα ανώτατα επίπεδα γλυκοζιτών στεβιόλης εκφράζονται ως το σύνολο όλων των γλυκοζιτών στεβιόλης που αναφέρονται ονομαστικά στις προδιαγραφές και μπορεί να μετατραπούν σε ισοδύναμα στεβιόλης χρησιμοποιώντας τους συντελεστές μετατροπής που αναφέρονται στις προδιαγραφές.

(7) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο αντιτάχθηκαν σε αυτά,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Μεταβατική διάταξη

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1129/2011 της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2011, για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τον οποίο θεσπίστηκε ο κοινοτικός κατάλογος πρόσθετων τροφίμων [4], οι καταχωρίσεις στο μέρος Β και το μέρος Ε του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για τους γλυκοζίτες στεβιόλης (Ε 960) ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 11 Νοεμβρίου 2011.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel Barroso

[1] ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 16.

[2] Γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τις πρόσθετες ύλες των τροφίμων και τις πηγές θρεπτικών συστατικών που προστίθενται στα τρόφιμα σχετικά με την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης για τις προτεινόμενες χρήσεις ως πρόσθετου τροφίμων. Δελτίο EFSA (2010)· 8(4):1537.

[3] Δήλωση της Αρχής: "Εκτίμηση της έκθεσης στα αναθεωρημένα επίπεδα χρήσης για τους γλυκοζίτες στεβιόλης για τις προτεινόμενες χρήσεις ως πρόσθετου τροφίμων". Δελτίο EFSA (2011)· 9(01):1972.

[4] Βλέπε σελίδα 1 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

--------------------------------------------------

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιείται ως εξής:

1. Στο μέρος Β2 προστίθεται η ακόλουθη καταχώριση E 960 μετά την καταχώριση Ε 959

"Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης" |

2. Στο μέρος E προστίθενται οι ακόλουθες καταχωρίσεις E 960 σε αριθμητική σειρά στις κατηγορίες τροφίμων που αναφέρονται:

ΜΕΡΟΣ E: ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αριθμός κατηγορίας | Αριθμός Ε | Όνομα | Ανώτατη περιεκτικότητα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση)) | Υποσημειώσεις | περιορισμοί/εξαιρέσεις |

01.4 | Αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των θερμικώς επεξεργασμένων |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 100 | (60) | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

03. | Παγωτά |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 200 | (60) | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

04.2.2 | Φρούτα και λαχανικά σε ξίδι, λάδι ή άλμη |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 100 | (60) | μόνο γλυκόξινα διατηρημένα φρούτα και λαχανικά |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

04.2.4.1 | Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένης της κομπόστας |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 200 | (60) | μόνο με μειωμένη ενεργειακή αξία |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

04.2.5.1 | Μαρμελάδες και ζελέδες εξαιρετικής ποιότητας, όπως αναφέρονται στην οδηγία 2001/113/ΕΚ |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 200 | (60) | μόνο μαρμελάδες, ζελέ και μαρμελάδες εσπεριδοειδών με μειωμένη ενεργειακή αξία |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

04.2.5.2 | Μαρμελάδες και ζελέδες εξαιρετικής ποιότητας καθώς και κρέμα κάστανου, όπως αναφέρονται στην οδηγία 2001/113/ΕΚ |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 200 | (60) | μόνο μαρμελάδες, ζελέ και μαρμελάδες εσπεριδοειδών με μειωμένη ενεργειακή αξία |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

04.2.5.3 | Άλλοι παρόμοιοι πολτοί φρούτων ή λαχανικών προς επάλειψη |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 200 | (60) | μόνο ύλες προς επάλειψη για σάντουιτς με βάση αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

05.1 | Προϊόντα κακάο και σοκολάτας καλυπτόμενα από την οδηγία 2000/36/ΕΚ |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 270 | (60) | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

05.2 | Άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, μεταξύ των οποίων μικροκαραμέλες αρωματισμού της αναπνοής |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 270 | (60) | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 330 | (60) | μόνο ύλες προς επάλειψη για σάντουιτς με βάση κακάο, γάλα, αποξηραμένα φρούτα ή λίπη, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 350 | (60) | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 2000 | (60) | μόνο μικροκαραμέλες αρωματισμού της αναπνοής, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 670 | (60) | μόνο δροσιστικές παστίλιες για το λαιμό έντονα αρωματισμένες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

05.3 | Τσίχλες |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 3300 | (60) | μόνο προϊόντα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

05.4 | Υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης, εκτός από γεμίσεις με βάση φρούτα που καλύπτονται από την κατηγορία 4.2.4 |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 330 | (60) | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 270 | (60) | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

06.3 | Δημητριακά προγεύματος |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 330 | (60) | μόνο δημητριακά για το πρόγευμα, με περιεκτικότητα σε ίνες πάνω από 15 %, και τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 20 % πίτυρα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

07.2 | Εκλεκτά αρτοσκευάσματα |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 330 | (60) | μόνο essoblaten – εδώδιμο χαρτί γκοφρέτας |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

09.2. | Επεξεργασμένα ψάρια και αλιευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και των καρκινοειδών |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 200 | (60) | μόνο διατηρημένα και ημιδιατηρημένα ψάρια σε γλυκόξινο μέσο, και ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια σε μαρινάδα |

(60): Εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

11.4.1 | Επιτραπέζια γλυκαντικά σε υγρή μορφή |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | quantum satis | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

11.4.2 | Επιτραπέζια γλυκαντικά σε μορφή σκόνης |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | quantum satis | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

11.4.3 | Επιτραπέζια γλυκαντικά σε μορφή δισκίων |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | quantum satis | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

12.5 | Σούπες και ζωμοί |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 40 | (60) | μόνο σούπες με μειωμένη ενεργειακή αξία |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

12.6 | Σάλτσες |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 120 | (60) | εκτός από σάλτσα σόγια (που έχει υποστεί ή δεν έχει υποστεί ζύμωση) |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 175 | (60) | μόνο σάλτσα σόγια (που έχει υποστεί ή δεν έχει υποστεί ζύμωση) |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

13.2 | Διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ (εξαιρουμένων των προϊόντων της κατηγορίας τροφίμων 13.1.5) |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 330 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

13.3 | Διαιτητικές τροφές για δίαιτες με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τροφές που προορίζονται να αντικαταστήσουν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής ή ένα επιμέρους γεύμα (το σύνολο ή μέρος της καθημερινής δίαιτας) |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 270 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

14.1.3 | Νέκταρ φρούτων, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/112/ΕΚ του Συμβουλίου και νέκταρ λαχανικών και ομοειδή προϊόντα |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 100 | (60) | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

14.1.4 | Αρωματισμένα ποτά |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 80 | (60) | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα· |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

14.2.1 | Μπίρα και ποτά βύνης |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 70 | (60) | μόνο μπίρα χωρίς αλκοόλ ή με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που δεν υπερβαίνει το 1,2 % vol· "Biere de table/Tafelbier/Table Beer" (αρχικής περιεκτικότητας σε ζυθογλεύκος κάτω του 6 %) εκτός της "Obergäriges Einfachbier"· μπίρες ελαχίστης οξύτητας 30 χιλιοϊσοδυνάμων εκφραζομένης σε NaΟΗ· μπίρες μαύρες του τύπου "oud bruin" |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

14.2.8 | Άλλα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών με λιγότερο από 15 % αλκοόλ και μείγματα αλκοολούχων ποτών με μη αλκοολούχα ποτά |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 150 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

15.1 | Σνακ με βάση πατάτες, δημητριακά, αλεύρι ή άμυλο |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 20 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

15.2 | Επεξεργασμένοι ξηροί καρποί |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 20 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

16. | Επιδόρπια εξαιρουμένων των προϊόντων που καλύπτονται από τις κατηγορίες 1, 3 και 4 |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 100 | (60) | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

17.1 | Συμπληρώματα τροφίμων που παρέχονται σε στερεά μορφή, συμπεριλαμβανομένων των καψουλών και δισκίων και παρόμοιων μορφών |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 670 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

17.2 | Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε υγρή μορφή |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 200 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

17.3 | Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε μορφή σιροπιού ή σε μασήσιμη μορφή |

Ε 960 | Γλυκοζίτες στεβιόλης | 1800 | (60) | |

(60): εκφραζόμενοι ως ισοδύναμα στεβιόλης |

--------------------------------------------------