ΓΕΝΙΚΕς ΓΝΩΣΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΕΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

2013-01-12 10:50
Για να αποκτήσουμε ένα λαχανόκηπο που θα τροφοδοτεί …ανελλιπώς το τραπέζι μας, πρέπει να δουλέψουμε με σύστημα. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, το χώρο και το χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε, προγραμματίζουμε τα είδη και τις ποσότητες που θα καλλιεργήσουμε, φυτεύοντας διαδοχικά και κλιμακώνοντας ανάλογα την παραγωγή.

 

 

 

 

Επιλογή θέσης
Από την έκταση που διαθέτουμε, θα διαλέξουμε μια ηλιόλουστη θέση, που αερίζεται πολύ καλά. Προτιμούμε θέσεις με νότιο ή νοτιοανατολικό ή νοτιοδυτικό προσανατολισμό.

Έδαφος
Το καλύτερο είναι αυτό που έχει μέση σύσταση, δηλαδή δεν είναι πολύ αμμώδες ούτε συμπαγές, είναι γόνιμο (περιέχει οργανική ουσία ) και ουδέτερο ή ελαφρά όξινο (με pH 5-7).
Φροντίζουμε επίσης να στραγγίζει καλά, με μια μικρή κλίση του εδάφους ή με αποστραγγιστικά αυλάκια αν χρειαστεί. Αποφεύγουμε εδάφη με μειονεκτήματα τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια των περισσότερων φυτών, όπως τα εδάφη με πολλά άλατα, με πολύ ή λίγο ασβέστιο, με υπερβολική οργανική ουσία, τα αμμώδη, τα αργιλώδη, τα πετρώδη κ.λπ.
Στα εδάφη αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν ορισμένα μόνο φυτά,

Προετοιμασία εδάφους

ΕΓΩ  ΕΙΜΑΙ  ΥΠΕΡ ΤΗς ΦΥΣΙΚΗς ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑς ΔΙΑΦΟΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΣΗΜΕΙΟ  αλλα  για  οσους θελουν μπορουν να ακολουθησουν τον παρακατω τροπο
Βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι η σωστή προετοιμασία του εδάφους. Αν δεν έχει καλλιεργηθεί πρόσφατα, καλό είναι να το σκαλίσουμε, κατά προτίμηση το φθινόπωρο, όταν έχει την κατάλληλη υγρασία για να σκάψουμε μέχρι ένα βάθος 30-40 εκατ., ώστε να αφαιρεθούν οι ρίζες των ζιζανίων και να παραχώσουμε μαζί και την κοπριά ή και τα λιπάσματα.
Ακολουθούν ελαφρά σκαλίσματα, για να ψιλοχωματιστεί το έδαφος. Το βαθύ σκάψιμο επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 χρόνια. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα φυτά που θα καλλιεργήσουμε και τον τρόπο ποτίσματος, θα σχηματίσουμε παρτέρια, θα ανοίξουμε αυλάκια και, αν το έδαφος έχει μεγάλη κλίση, θα κατασκευάσουμε στενές ή φαρδιές πεζούλες, φροντίζοντας να γίνεται σωστή αποστράγγιση.

Επιλογή φυτών
Η καλλιέργεια των ίδιων ή συγγενικών φυτών στο ίδιο μέρος προκαλεί κόπωση του εδάφους και ευνοεί την ανάπτυξη εχθρών και ασθενειών των φυτών, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κατάλληλη εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά). Συγκεκριμένα, φροντίζουμε:
 Να μη φυτεύουμε το ίδιο φυτό στον ίδιο χώρο, ούτε καν φυτό της ίδιας οικογένειας, αν δεν περάσουν 3-4 χρόνια. Κι αυτό γιατί έχουν συχνά τους ίδιους εχθρούς, με αποτέλεσμα να μολύνεται η επόμενη καλλιέργεια.
 Να φυτεύουμε ψυχανθή οπωσδήποτε κάθε 2-3 χρόνια, γιατί εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο.
 Να εναλλάσσουμε φυλλώδη λαχανικά με βολβώδη ή κονδυλόρριζα, βαθύρριζα με επιπολαιόρριζα κ.ο.κ.
Για παράδειγμα, στο ίδιο παρτέρι μπορούμε να καλλιεργήσουμε:
- τον 1ο χρόνο: τομάτα και μετά ραδίκι,
- το 2ο χρόνο: φασολάκια και μετά παντζάρι,
- τον 3ο χρόνο: μελιτζάνα και μετά μαρούλι.
Αποφεύγουμε όμως να φυτεύουμε:
• φασόλια μετά από κουκιά ή αρακά,
• σέλινο μετά από καρότο,
• πατάτα μετά από τομάτα, πιπεριά ή μελιτζάνα,
• πράσο μετά από κρεμμύδι ή σκόρδο,
• ραπανάκι μετά από λάχανο ή κουνουπίδι,
• σπανάκι μετά από παντζάρι κ.ο.κ.
Τι να φυτέψουμε αυτή την εποχή; Φασολάκια, κολοκυθάκια, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, καρότα, μάραθα, γογγύλια είναι είδη που μπορούμε να σπείρουμε αυτή την εποχή.
Ας δούμε μερικά στοιχεία καλλιέργειας για δύο από αυτά τα είδη.
Φασολάκια.
Από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο μπορούμε να σπείρουμε φασολάκια, ώστε να έχουμε παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον οι συνθήκες της περιοχής το επιτρέπουν (η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 10 οC).
Σε έδαφος με αρκετή υγρασία και διαμορφωμένο σε αυλάκια ή βραγιές, σπέρνουμε 2-3 σπόρους μαζί σε κάθε θέση, σε αποστάσεις που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία:
 Στις νάνες ποικιλίες, σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 40-60 εκ. και ανά 20 εκ. πάνω στη γραμμή.
 Στις αναρριχώμενες ποικιλίες, σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 80-100 εκ. και ανά 20-30 εκ. πάνω στη γραμμή.
Ανάλογα με τις αποστάσεις σποράς, για ένα στρέμμα, θα χρειαστούμε 10-15 κιλά σπόρο. Οι σπόροι φυτρώνουν μετά 5-10 μέρες. Μόλις τα φυτά αποκτήσουν 2-3 φύλλα τα αραιώνουμε και αφήνουμε ένα σε κάθε θέση. Για να αντιμετωπίσουμε τα ζιζάνια, πρέπει αρκετές φορές να κάνουμε ελαφρό σκάλισμα και ξεβοτάνισμα. Καλό είναι με τα πρώτα σκαλίσματα να κάνουμε και ένα παράχωμα των φυτών και, αν η ποικιλία είναι αναρριχώμενη, να φροντίσουμε για την υποστύλωσή της, συνήθως με καλάμια ή κλαδιά, αλλά και με πλαστικά δίχτυα, σπάγκους κ.ά.
Τα λιπάσματα τοποθετούνται την άνοιξη, κατά την προετοιμασία του εδάφους για τη σπορά, ενώ η κοπριά πολύ νωρίτερα, με ένα βαθύ όργωμα, στα 30-40 εκ. βάθος.
Το φασόλι δε χρειάζεται πολύ άζωτο, μόνο μικρές ποσότητες στα αρχικά στάδια και κυρίως οι αναρριχώμενες ποικιλίες. Το φασόλι απαιτεί αρκετά συχνό πότισμα, ιδίως το καλοκαίρι. Προτιμά εδάφη γόνιμα, μέσης σύστασης, λίγο όξινα ή ουδέτερα (pH 5,5-7), ελαφρά και ζεστά, με καλή αποστράγγιση. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες χρειάζονται δροσερό κλίμα, ενώ οι νάνες αντέχουν σε θερμό και ξηρό κλίμα. Η ανάπτυξη του φυτού ευνοείται σε θερμοκρασίες 20-25 οC και πάντως όχι χαμηλότερες από 10 οC.
Τα φασόλια προσβάλλονται από αρκετές ασθένειες, οι περισσότερες από τις οποίες αποφεύγονται με τη χρήση απολυμασμένου σπόρου, από υγιή φυτά, την καταστροφή των ασθενών φυτών και των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας, την κατάλληλη εναλλαγή των καλλιεργειών, τη διατήρηση των συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας στα ανεκτά επίπεδα, αλλά και τη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων αν χρειαστεί.

Κολοκυθάκια
Από τον Απρίλιο - Μάιο και μέχρι τον Αύγουστο, μπορούμε να σπείρουμε κολοκυθάκια,
 απευθείας στον κήπο (3-5 σπόρους μαζί σε κάθε θέση) ή
 σε γλαστράκια (2-3 σπόρους μαζί) και μετά από 20 μέρες περίπου να τα μεταφυτέψουμε. Για ένα στρέμμα, θα χρειαστούμε 500 γρ. σπόρου με τον πρώτο τρόπο και 300 γρ. με το δεύτερο (ανάλογα και με την ποικιλία). Σπέρνουμε ή φυτεύουμε σε σειρές που απέχουν 1-1,2 μ. και πάνω στη σειρά ανά 0,6-0,8 μ.
Οι σπόροι φυτρώνουν μετά 8-10 μέρες και μόλις τα φυτά αποκτήσουν 1-2 φύλλα τα αραιώνουμε, αφήνοντας ένα σε κάθε θέση ή σε κάθε γλαστράκι, αντίστοιχα.
Τα φιντάνια από τα γλαστράκια τα μεταφυτεύουμε στην οριστική θέση όταν έχουν 2-3 φύλλα. Στη συνέχεια, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται, θα χρειαστεί σκάλισμα και βοτάνισμα, για καταστροφή των ζιζανίων, καθώς και ένα λίπασμα με άζωτο ή και κάλιο, σε 2-3 δόσεις (κατά την προετοιμασία του εδάφους έχουμε προσθέσει ήδη την κοπριά και τη βασική λίπανση). Χρειάζεται επίσης συχνό πότισμα με αρκετό νερό, ώστε να φτάνει στα 25-35 εκ. βάθος, χωρίς όμως να δημιουργούνται συνθήκες υψηλής υγρασίας.
Πολύ σημαντικό τέλος είναι να προτιμάμε ποικιλίες ανθεκτικές σε ασθένειες, για να μην αρρωστήσουν τα φυτά μας και να αποφύγουμε ψεκασμούς. Αφαιρούμε κιτρινισμένα ή προσβλημένα φύλλα για να κρατήσουμε όσο γίνεται πιο υγιή τα φυτά. Επίσης αν είναι πολύ πυκνά, αφαιρούμε και υγιή φύλλα, για καλύτερο αερισμό, γιατί η υπερβολική υγρασία ευνοεί την προσβολή από ασθένειες.
Το κολοκύθι προτιμά υγρασία 70-85% και θερμοκρασίες:
• 25-30 οC για να φυτρώσει και
• 25-27 οC την ημέρα και 15-17 οC τη νύχτα για να αναπτυχθεί.

ΠΗΓΗ  entertainment.in.gr/