Πολλαπλασιασμός φυτών με Εναέριες καταβολάδες

 

Εδώ θα αναφερθούμε σε ένα άλλο είδος καταβολάδας , εντελώς διαφορετικό , στο οποίο αντί να πάμε τον βλαστό στο έδαφος πάμε το έδαφος στο βλαστό , ο οποίος παραμένει στην αρχική του θέση , δηλαδή πάνω στο μητρικό φυτό .Αυτό ονομάζεται εναέριος καταβολάδα

 

Για τις εναέριες καταβολάδες χρησιμοποιούμε καθαρούς νεαρούς βλαστούς . Αυτούς του προετοιμάζουμε κάνοντας μια τομή προς τα πάνω , με μήκος 4 έως 5 cm στο κέντρο του στελέχους . Εναλλακτικά , από το στέλεχος μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα δακτυλίδι φλοιού με πλάτος 1,5 έως 2 cm .

Παίρνουμε χώμα με τύρφη και τα τυλίγουμε με κάποιο ναύλον γύρω από την τομή που κάναμε στο νεαρό βλαστό .Αυτό το τυλίγουμε γύρω με τέτοιον τρόπο , ώστε να μην υπάρχει κανένα άνοιγμα που να επιτρέπει την εξάτμιση νερού από την τύρφη . δηλαδή πάνω και κάτω από το στρώμα της εναέριας καταβολάδας .

Αντί για τύρφη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρά βρύα και μπορούμε να δέσουμε την καταβολάδα με σπάγκο .

Μετά από 40 περίπου ημέρες ελέγχουμε την καταβολάδα αφαιρώντας με προσοχή το πλαστικό κάλυμμα . Εάν έχει επαρκεί ριζικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος του φυτού , την κόβουμε με προσοχή και την φυτεύουμε σε μια γλάστρα , (το χώμα της γλάστρας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του φυτού) Εάν δεν έχει επαρκεί ριζικό σύστημα τότε την αφήνουμε για άλλες 15 με 20 μέρες .

Οι εναέριες καταβολάδες λόγο του ότι είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες , δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ευαίσθητα στον πάγο φυτά το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, γι αυτό συνήθως εφαρμόζονται από τα μέσα της άνοιξης και αφού περάσουν οι όψιμοι παγετοί έως τα τέλη του καλοκαιριού . Ενώ για τα μη ευαίσθητα στον πάγο φυτά εφαρμόζονται όλο το χρόνο .για τις καταβολάδες που έχουν τοποθετηθεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα η ριζοβολία θα ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη .